20/01/2022

Американци пробутват чрез нета опасни хранителни добавки

65 вида опасни хранителни добавки от САЩ, съдържащи неразрешени стероиди или стероидоподобни вещества, се разпространяват в интернет.

Това стана ясно след съобщение на здравното министерство до това на земеделието за разпространение на опасни храни в рамките на ЕС.  Съобщава се за физически лица от Европа и САЩ, които са закупили продукта по интернет от компанията Bodybuilding.com. Продуктът е бил доставен директно на потребителите. Липсва информация за официални вносители от САЩ за Европа.

Американската администрация по храни и лекарства е провела проучване чрез отдел ”Криминални разследвания”. Според него продуктите разпространявани чрез уеб-сайта www.bodybuilding.com) са определени като опасни за здравето и могат да причинят сериозни здравословни проблеми или смърт.

Съгласно извършената оценка за опасността за здравето на потребителите тези продукти може да доведат до увреждане на черния дроб. Също така стероидите могат да причинят смаляване на тестисите и стерилитет при мъжете, получаване на мъжки полови белези при жените, уголемяване на гърдите при мъжете и нисък ръст при децата, сърдечен удар (инфаркт), различен от лекарствен или алкохолен, неблагоприятни ефекти за кръвните мастни нива и предизвикват риск от сърдечен пристъп, удар (инсулт) и смърт.

На 29 юни 2010 г. Американската администрация по храни и лекарства е разпоредила фирмата да изтегли продуктите от потребителите. Bodybuilding.com е започнала действия по изтегляне на закупени продукти от цитираните 65 хранителни добавки, описани в приложения списък. Потребители, които са закупили някой от цитираните продукти, трябва незабавно да спрат приема им и да се консултират с личния си лекар за евентуални проблеми, които могат да бъдат свързани с една или повече съставки в продукта. Те могат да ги върнат чрез сайта на компанията.

(Visited 98 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *