20/04/2024

Америка разреши марихуаната на военните ветерани заради болките им

Министерството по въпросите на ветераните легализира използването на марихуаната за лечебни цели в медицински учреждения за бивши военнослужещи, съобщава The New York Times.

Новото разпореждане, което влиза в сила от началото на август 2010 г., официално разрешава продължителен конфликт между ветераните и федералното законодателство на САЩ, заради който на тежкоболни пациенти отказват лечение в случай на откриване в организма им на остатъчни следи от забранени препарати.

Новата поправка в закона ще направи легално облекчаването на болката с този растителен наркотик в 14 американски щата. “Не желаем пациентите, които легално използват марихуана, да получават административен отказ от достъп до обезболяващи програми“, заяви първият помощник-заместник на главния секретар по въпросите на здравеопазването на министерството на бившите военни д-р Робърт Джеси.

По-рано стана известно, че първият щат в САЩ, в който ще бъде легализирано отглеждането на медицинска марихуана може да стане Калифорния. По данни на администрацията за борба с наркотиците (DEA) през 2007 12.8 милиона американци на възраст над 12 години са пушели марихуана. Четири милиона от тях вече са били наркозависими. Нелегалният пазар на наркотици в САЩ е бил на стойност 64 милиарда долара към 2000 година, уточнява РИА Новости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *