28/03/2024

Зорко следеното от ЕС дело срещу Марио Николов приключи с 12 г. затвор

Софийският градски съд осъди Марио Николов на 12 години затвор по делото за източване на 14,5 милиона лева от програма САПАРД. Съдът окачестви измамата като престъпление в особено големи размери, което представлява особено тежък случай. Марио Николов ще изтърпи наказанието си при първоначален строг режим.

Освен това той няма право да заема ръководна държавна или обществена длъжност и да се занимава с дейности, свързани с усвояване на средства от европейски фондове в продължение на три години.

Съдът разпореди и конфискация на имущество на Николов. Съпругата му – Марияна Николова, също беше призната за виновна по обвинението за участие в организирана престъпна група, ръководена от Марио Николов, и за използването на документи с невярно съдържание.

Тя ще лежи в затвора пет години, а съдът разпореди конфискация на половината й имущество. Марияна Николова също няма право да заема държавни и обществени постове три години.

Двама от подсъдимите – Радмил Петров и Петя Хаджииванова, бяха оправдани по всички обвинения. Григор Главев получи 3-годишна условна присъда с пет години изпитателен срок. Съдът конфискува половината му имущество и му отне правото три години да заема длъжности и обществени постове или да се разпорежда с еврофондове.

Останалите подсъдими – Анна Шаркова, Валентин Ангелов, Лазарина Георгиева и Иван Иванов, получиха 10-годишни ефективни присъди и конфискация на половината им имущество. Те също няма да могат три години да заемат държавни и обществени постове.

 

Признатите за виновни ще трябва да заплатят и разноските по делото в размер на над 16 хиляди лева.
 
На излизане от съдебната зала Марио Николов не коментира присъдата. Адвокатът му Менко Менков каза, че ще обжалва решението, след като се запознае с мотивите на градския съд.

„Очаквах тази присъда, защото бях убеден в доказателствата“, беше коментарът на прокурора по делото Андрей Иванов. Обвинението ще прецени дали да обжалва оправдателните присъди на Радмил Петров и Петя Хаджииванова, след като види мотивите за тях.
 
По отношение на Григор Главев, който получи условна присъда, прокурорът каза, че вероятно съдът е взел предвид тежкото му здравословно състояние.

Делото за източване на програма САПАРД започна през 2008 година и беше многократно отлагано заради отсъствие на защитници. На едно от последните заседания съдия Георги Колев дори назначи резервни адвокати.

Тезата на прокуратурата беше, че обвиняемите са внасяли в България стари машини за месопреработване и пакетиране, които по документи са представяли за нови и съответно по-скъпи. По този начин са източили милионите от фонда.

У нас разплитането на аферата „САПАРД“ започна след сигнал на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), а процесът е едно от знаковите дела, което Европейската комисия следи с особен интерес.

Марио Николов вече бе признат за виновен и получи 10-годишна ефективна присъда по друго дело – това за самото „изпиране“ на източените 7,5 млн. евро. По този процес бе подсъдим и бизнесменът и спонсор на кампанията на президента Георги Първанов – Людмил Стойков, но той бе оправдан от съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *