23/03/2023

Унизителното отношение на държавата към медсестрите прогони касинките в чужбина

Подгравката с труда на медицинските сестри ги накара да си търсят хляба зад граница

България се нуждае от 35 хиляди медицински сестри, за да достигне минималното съотношение лекари – сестри 2 към 1, заяви председателят на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова по време на кръгла маса в парламента по проблемите в здравния сектор. Проф. Маркова посочи, че в момента в страната имаме 29 хил. 150 медицински сестри към 32 хиляди лекари. По думите й броят на медицинските сестри в България е критично нисък и не малка част от тях са на средна възраст 47 години, 2331 работещи пенсионерки, съобщава news.bg.

Маркова изтъкна, че средно в ЕС има 750 медицински сестри на 100 хил. души население, а у нас медицинските сестри са 425 на 100 хил. души.За учебната 2010 – 2011 година от университетите са заявени 370 места за медицински сестри и 155 за акушерки.

При такъв прием ще са необходими около 100 години, за да достигнем необходимия минимум, коментира проф. Маркова.Тя подчерта, че резултатите от недостига на сестри са тревожни за състоянието на сектора и предлаганите здравни грижи.

Трайна е тенденцията за напускане на професията – почти 50 % от сестрите са напуснали сестрата или професията, посочи проф. Маркова.След присъединяването на България към ЕС около 1200 медицински сестри емигрират всяка година.

Сред причините за критичната ситуация сега Маркова посочи съкращенията по икономически причини в 20-годишния преход, пренебрежителното отношение към сестрите, липсата на регламент за професионалните им компетенции, закриването на колежи с 50-годишни традиции, ниското възнаграждение, непривлекателните условия на труд.

Според проф. Маркова би трябвало да се предприемат законодателни инициативи за решаването на проблема. Необходимо е да бъдат приети спешни мерки за спасяването на сестринството в България, категорична е тя.

(Visited 110 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *