18/04/2024

С просия се докарват до два бона за 30 дни, не и с бачкане

Просията си е бизнес, и то доходоносен, средно на месец едно просещо дете на улицата може да изкара около 2000 лева. Такива са изводите от разговорите с просещи деца по софийските улици, както и със задържаните покрай тях възрастни, разказа директорът на дирекция „Социални дейности“ в Столичната община Минка Владимирова пред БТА.

Общината, социалните служби, МВР и сдружението „Деца и юноши“ работят от 18 март в мобилни групи с децата на улицата.

Просещото на улицата дете в по-голямата част от случаите е социално неглижирано, липсват му социални умения, претърпяло е домашно насилие. В повечето случаи самите родители изпращат детето да проси. Това са изстрадали деца, свикнали и отглеждани в недобра семейна среда, с липсваща подкрепа от страна на родителите, обясни Владимирова.

От установените до момента случаи става ясно, че децата просят не самостоятелно, а заедно с пълнолетни лица. До момента са регистрирани 300 случая на просия в София – 168 са възрастните хора, а 132 – непълнолетните и малолетните деца.

В разговори с мобилните екипи децата споделят, че с просия печелят по около 2000 лева на месец, но парите не отиват за повишаване на благосъстоянието им, в повечето случаи те се вземат не от родителите им, а се поделят между трети лица и тях, като самите родители вземат по-малката част от тези пари, посочи Владимирова.

Децата споделят с нас, че получават единствено по-добра храна, но това не зависи от количеството на парите, които са изкарали от просия. „Идеалните просяци“ са бременните и майките с бебета, тъй като българите проявяват най-голямо благородство и благотворителност към по-малките деца, както и към децата с увреждания. Това е и причината най-често да се използват такива деца, посочва директорката на „Социални дейности“ в Столичната община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *