23/04/2024

Румъния удря народа с 5 на сто по-висок ДДС заради кризата

Снимка на Дарик: Премиерът на Румъния Емил Бок

Румънското правителство реши на извънредно заседание днес да повиши ДДС от 19 на 24%, а плоският данък, който е 16 процента, да остане непроменен, съобщи румънският премиер Емил Бок. Мярката влиза в сила от 1 юли.          

Членовете на кабинета се събраха в събота на извънредно заседание, за да обсъдят нов вариант на мерките за намаляване на бюджетните разходи, след като вчера Конституционният съд отхвърли разпоредбите, предвиждащи намаляване с 15% на пенсиите и преизчислението на специалните пенсии на магистратите.

Емил Бок заяви, че правителството ще продължи процеса на преструктуриране на бюджетния апарат въз основа на закона за намаляване на заплатите с 25% в този сектор, съобщава Вести. „С това решихме част от проблема, но по-тежката задача на правителството остава. То трябва да завърши процеса на преструктуриране на бюджетния апарат, да продължи мерките за борба с данъчните измами, да даде приоритет на инвестициите, да подкрепи икономическата дейност и да ускори усвояването на еврофонодовете“, каза Бок.

Късно снощи МВФ обяви, че отлага решението си за деблокиране на петия транш от помощта в размер на 900 млн. евро за Румъния, докато правителство не приеме нови мерки за бюджетни икономии.

Финансовият министър Себастиан Владеску изрази разочарование от мярката. „Не мога да скрия дълбоко си разочарование, че днес повишаваме ДДС. Тази мярка я вземаме, защото е важно да осигурим финансов капацитет. Не е мярка, която смятам, че е добра за Румъния“, заяви Владеску.

Мерките за бюджетни икономии са нужни, за да бъде сведен бюджетният дефицит до 6,8% от брутния вътрешен продукт тази година, което е условие за получаване на нов транш от заема от МВФ.

Увеличаването на ДДС ще доведе до покачване на цените, намаляване на покупателната способност, инфлация и увеличаване на безработицата, според румънски бизнесмени и представители на асоциациите на работодателите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *