19/04/2024

Премиерът пак се отметна от думите си: АЕЦ „Белене“ ще се строи

„Централата „Белене“ не е замразена. Проектът го привеждаме във вид да махнем всички паразити, които толкова пари са изсмукали от него. И той ще става.

И затова сега и ДАНС и прокуратурата проверяват много неща по него“. Това заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

Той поиска да отговори на декларация на левицата, представена от лидера на БСП Сергей Станишев, в която социалистите отново разкритикуваха действията на кабинета в икономическата сфера и актуализацията на бюджета.

Ако сте искали да строите „Белене“, тя щеше да е на много по-напреднал етап, особено когато в бюджета на Руската Федерация е имало заделени 3 млрд. евро за този проект и са чакали вие да ги вземете, заяви Борисов, цитиран от Дневник. Не сте ги взели, а сте взели кредит, за който сега по 10 млн. лв. на месец плащаме лихви, допълни той.

Преди няколко месеца премиерът твърдеше, че изграждането на АЕЦ „Белене“ ще бъде замразено. Дни след това даде леко заден ход, като заяви, че се построи, ако бъде намерен стратегически заопаден инвеститор.  Днес вече стигна до горната позиция. Засега…

Не мога да оставя да си играят със страховете на хората и затова ще кажа – пенсии и заплати няма да бъдат сваляни догодина, данъци няма да бъдат повишавани, отговори премиерът на заявеното от левицата.

Проектът „Бургас-Александруполис“ чака международна екологична оценка и би било добре преди да подписвате договори, да знаете какво казва международната екология по въпроса, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *