19/04/2024

Победа на еколозите: Дънди се отказа да добива злато чрез цианид край Крумоград

Два месеца след като съдът отхвърли проекта за цианиден добив на злато в Челопеч на фирма „Челопеч майнинг“, дъщерна на канадската „Дънди“, инвеститорът се отказа от другия си проект – в Крумовград. По искане на дъщерната фирма на „Дънди“ – „Болкан минерал енд майнинг“, миналата седмица министърът на околната среда Нона Караджова е прекратила дългогодишната процедура по проекта.

Компанията е внесла нов проект за добив на златосъдържащ концентрат – без използване на цианиди. „Оставаме на позицията, че това е най-добрата налична технология, причините за решението ни са опасенията на обществото за рисковете от нея“, каза пред „Дневник“ главният мениджър на „Челопеч майнинг“ Алекс Нестор, който е в управата и на двете дружества. Златният концентрат ще се обработва извън България. В началото на годината „Дънди“ купи завод в Намибия за производство на злато, припомни Нестор, цитиран от Дневник.

Новият проект не включва хвостохранилище и ще заема по-малка площ от находището Ада тепе край Крумовград. Очакваната инвестиция е около 100 млн. долара при 120 -150 млн., предвиждани за цианидната инсталация, каза Нестор. Производството на златен концентрат ще е 800 хил. – 1 млн. тона годишно.

Предстои екоминистерството да прецени дали той се нуждае от нова екооценка. Фирмата ще трябва да направи и оценка за съвместимост с мрежата „Натура 2000“, защото Ада тепе попада в защитена зона. „Ако няма пречки пред проекта, вероятно до октомври ще сме готови с докладите за оценките на проекта и ще можем да направим обществено обсъждане в община Крумовград“, каза Нестор.

Цианидната „сага“ на „Дънди“ продължи около 5 години. Намерението за разширяването на производството в Челопеч и за разработване на находището край Крумовград е от 2005 г., но предното правителство отказваше да вземе решение по него.

След продължителен „мълчалив отказ“ от предния екоминистър Джевдет Чакъров Върховният административен съд задължи министъра да вземе решение по екооценката на проекта в Челопеч. Той го направи през 2008 г., след като предишното правителство договори да участва с 25% в проекта.

Положителното решение на Чакъров обаче беше обжалвано от неправителствени организации и през април тази година последна инстанция на ВАС го отмени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *