29/03/2024

Нуриел Рубини: Отпуснатите на Гърция помощи само отлагат фалита на държавата

Нуриел Рубини

Помощта на ЕС и МВФ само отлага неизбежния фалит на Гърция. Страната трябва да работи върху контролирано обявяване на неплатежоспособност, при което ще може да преструктурира задълженията си. Това казва в анализ за „Файненшъл таймс“ икономистът Нуриел Рубини. Той посочва, че драконовите фискални мерки, срещу които Гърция получи помощ, само ще удължат бюджетната агония на страната.

„Условията, при които Гърция подписа спасителния пакет, са свързани с консолидация в рамзер на 10% от БВП. Това ще удължи рецесията в страната и ще я остави до 2016г. с дълг в размер на 148% от брутния продукт“, прогнозира Рубини. Икономистът прави аналогия между Гърция и Аржентина, която фалира в началото на века.

Рубини припомня основните макрпокозатели на Гърция сега и на Аржентина по онова време – бюджетен дефицит в размер на 3% от БВП за Аржентина и 13% от БВП за Гърция; държавен дълг в размер на 50% от БВП за Аржентина и 115% от БВП за Гърция. „Щом Аржентина обяви фалит, то Гърция ще е два или три пъти по-неплатежоспособна“, коментира Рубини.

Той напомня още, че Пакистан, Украйна и Уругвай са преструктурирали дълговете си, като са отсрочили с години задълженията към своите кредитори. Това задържа едновременно лихвите и доходността по новите задължения ниски. Рубини посочва още, че все пак малък заем от МВФ или ЕС ще има положителни ефекти за Гърция, ако страната реши да преструктурира дълговете си.

„Накратко – контролирано обявяване на фалит и преструктуриране на дълга е постижимо и желателно едновременно за правителството и кредиторите. А ако Европа иска да избегне по-дълбока криза, то е и неизбежно“, заключава Рубини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *