29/03/2024

И в най-бедните държави затлъстяването става основен здравословен проблем

Затлъстяването, което до скоро се смяташе за проблем на развитите и богати държави, вече е сред най-тежките проблеми за бедните страни и необразованите хора. Това заболяване все по-често се среща сред жените в неразвитите страни. Това е заключението от изследване, в което са включени 37 държави по света, включително Китай, Бразилия и Индия. Години наред диетолозите бяха убедени, че затлъстяването е проблем за хората в богатите държави като САЩ, Канада, Великобритания, Германия и Япония. Логиката подсказваше, че в бедните страни само богатите хора в тях, са дебели заради редовно преяждане, докато всички останали са мършави и страдат от недохранване. Според доклада, който бе оповестен едновременно в САЩ и Бразилия, затлъстяването вече е проблем №1 за бедните и недостатъчно образовани хора по света.

Това заболяване води до сериозни проблеми със сърцето, до мозъчен инсулт, диабет и до най-различни ракови заболявания. „В много бедни държави затлъстяването вече е по-сериозен проблем от недохранването“, казва доктор Бари Попкин от Университета в Каролина, САЩ – един от авторите на изследването. „В света все повече затлъстяването става проблем за бедните и по-необразованите хора, включително и страни, за които никога не сме смятали, че може да имат подобен проблем“, казва още Попкин пред списание „Нейчър“.

В продължение на няколко години той и неговите колеги от Университетите в Каролина и Сао Паоло са изследвали поведението на над 150 000 жени на възраст между 20 и 40 години. Изследването бе финансирано от Националния институт по здравеопазване на САЩ. Затлъстяването е сред основните проблеми за страните, където брутният национален продукт не надвишава 2500 долара на човек, се казва още в доклада.

Сред основните виновници за заболяването учените посочват – липсата на работа и физически упражнания, както и ниските цени на хранителните продукти. Според Попкин сред причините, които водят до затлъстяване са също така липсата на здравна култура и достътъчно средства за да се закупят качествени храни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *