29/03/2024

Еврокомисар Кристалина Георгиева: Можем да си позволим по-голям дефицит

Кристалина Георгиева

България може да си позволи покачване на бюджетния дефицит, заради поддържането на ниските му нива в продължение на години, заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева в интервю за Pro.bg. Според нея, тази стъпка е оправдана, стига да е в разумни граници и без рязко увеличаване на разходите на държавата.

Георгиева не изключи вдигането на данъците, като бъдеща мярка за пълнене на държавната хазна, но обясни, че не би я препоръчала в момента. Според нея още дълго време световната икономика ще нараства с ниски темпове.

Ако еврото продължи да държи ниски нива спрямо долара, износът на нашите фирми ще се увеличи. Това от своя страна ще повлияе положително на икономическото ни развитие, обясни българският еврокомисар.

Кристалина Георгиева подкрепи решението на премиера Бойко Борисов да преразгледа част от енергийните проекти с Русия. Това не означава, че правителството е зачеркнало проектите, но преразглеждането им е стъпка, която би предприела всяка друга страна в момент на криза, каза още комисар Георгиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *