23/04/2024

Поредица: Загадъчните аномалии на Луната. Куха ли е тя? – 1

Луната вълнува човешките умове от началото на времената. И дори днес – в епохата на прогреса на техника, технологии и наука в мрежата могат да се намерят доста налудничави на пръв поглед истории и твърдения за спътника на Земята.

Те варират от фантастични теории за конспирация, до наистина реални странни аномалии, които засега учените нe могат да обяснят.

В поредица от публикации ще проследим някои от най-загадъчните и необяснени към днешна дата аномалии. И така:

ксЛегендарният Карл Сейгън (на снимката) твърди в своята книга „Интелектуалният живот във Вселената“, издадена през 1966 г., че естественият спътник на планетата ни не може да бъде празно, кухо тяло. И повечето от специалистите са съгласни с него.

Точно поради това учените изпаднали в истински шок, когато поставеното сеизмично оборудване на Луната регистрирало значителни реверберации –  нещо като ехо, на 20 ноември 1969 г. след кацането на лунния модул на „Аполо 12“ на повърхността на Луната.

За та стане по-ясно от какво са били изумени учените, вижте какво е тълкуванието на реверберации  в Уикипедия:  Reverberation или разговорно: Reverb) означава, за разлика от ехо, продължително отражение на звукови вълни (звуково отражение) в затворено помещение или естествено ограничено пространство.

Луната не само че „звъняла като камбана“, на правила това повече от един час.

Ако се вярва на данните, то това говори, че Луната е куха.
При следващата мисия ехото било измерено отново. Този път ефектът бил още по-голям – звънът продължил повече от три часа.

Независимо, че Луната в действителност наистина може да е куха, което е основано на експерименти, направени от НАСА, резултатите в значителна степен били скрити от Американската космическа агенция в продължение на много години.

Следва продължение

Превод по материали от чуждестранни медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *