28/03/2024

След Дойран и Гърция – силно земетресение и в Черна гора

Силно земетресение разлюля в 12:47 българско време  Черна гора. Трусът е бил с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер и дълбочина 10 километра.

Данните са от Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Втори трус с магнитуд 3 по скалата на Рихтер е регистриран в 13.02 часа българско време.

Засега няма съобщения за разрушения и жертви.

Продължава да тресе и в съседите от юг. След като по-рано имаше трус в Крит, преди два часа е регистриран нов трус, този път на турското крайбрежие, с магнитуд 4 по скалата на Рихтер.

Силен земен трус бе регистриран и край Дойранското езеро – вижте подробности ТУК. Това стана на 2 януари, като след това беше последват от стотици по-слаби земетресения.

бел. ред.: Някои читатели реагират доста гневно, когато припомним, че при супер Луна и слънчеви и лунни затъмнения стават много и силни земетресения. Дамгосват това припомняне с модерната мантра „фалшива новина“. Де да беше фалшива…

Миналия месец – Супер Луна, този месец – Супер Луна. В края на първия месец от новата година пък се задава Супер Луна в съчетание с лунно затъмнение…

След ужасната трагедия в Япония през 2011 година японски сеизмолози се върнаха десетилетия назад, сравниха астрономически с геоложки събития и се произнесоха, че такава пряка връзка има. Чудовищното земетресение тогава стана няколко дни преди суперлуние.

Това са мощни гравитационни сили, които действат независимо от клеймото „фалшива новина“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *