19/04/2024

Към Земята се приближава необикновената комета „3200 Фаетон“

Сега в събота – 16 декември 2017 г., необикновеният космически обект „3200 Фаетон“ ще прелети покрай Земята само на 10,3 милиона км. разстояние. Това е най-голямото приближаване на кометата за последните 40 години.

Със своите 5 км дължина „3200 Фаетон“ според астрономите е два пъти по-малък от астероида, който преди 65 милиона години е унищожил динозаврите на планетата ни. На този етап няма опасност да се сблъскаме с него, но този космически скитник ще бъде достатъчно близо, че да се види с помощта на телескоп.

Миналия петък – на 8 декември, сътрудници от Астрономическия клуб Sing Yin Secondary School в Хонконг са заснели кометата на видео.

Астероид или комета?

Когато през 1983 г. сателитът на НАСА IRAS открил „3200 Фаетон“ астрономите бързо разбрали, че пред тях е тяло от ежегодния метеорен поток Хеминиди. Орбитата на обекта била близка до орбитата на потока, но не всичко било толкова еднозначно. Метеорните дъждове обикновено се предизвикват от комети, а „3200 Фаетон“ с всичките си параметри приличал на астероида Палада от главния пояс.

И ако 5-километровият „3200 Фаетон“ преди много години се е откъртил от 544 -километровият астероид Палада, то метеоритите Хеминиди може да са отломки от този разпад.

Има и друга хипотеза – възможно е „3200 Фаетон“ да е каменна комета. Така наричат астероид, който долита към Слънцето така близо, че от неговата камениста повърхност се подпалва шлейф от прах. Тези опашки приличат на кометните.

Преди това максимално сближаване  е атрактивният звездопад – пикът на метеорния поток Геминиди, който ще е на 13 и 14 декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *