19/04/2024

Загадъчни каменни ездачи откриха високо в Хималаите (снимки)

Два уникални и неизвестни на науката досега комплекса високо в Хималаите – провинция Кашмир, Индия, откри международна експедиция. Каменните фигури специалистите са отнесли към началото на нашата ера. Инийско-руска експедиция проучва мястото в продължение на три години.

Последната от тези години доведе до фантастични резултати, коментира заместник-директорът на Института по археология и етнография към Руската Академия на науките Вячеслав Молодин. Експедицията е финансирана от неговия институт, от Руския научен фонд и фондация Хенкел – Германия.

Мястото е далече и високо в планината, до където не е никак просто да се достигне. Там са намерени светилища с около 200 каменни ездачи. Понякога върху конете стои не един, а двама, трима, четирима и повече човека, обяснява Молодин.

Това кара учените да допускат, че фигурите изразяват някакви мистерии и митове, които тепърва предстои да бъдат разчетени. Всички скулптури са обемни и богато украсени с резби. Макар да са изпълнени в еднакъв стил всички фигури се отличават една от друга.

На това място се намират водни извори и каменни съоръжения, свързани с фигурите.

„Изглежда ни сякаш в Индия всичко отдавна е известно, но на практика подобни скулптури там се откриват за първи път. Няма публикация за тях, научната общност сега научава за тях. Тази находка само ни показва, колко още много неща на нашата планета не са ни известни. Има толкова необикновени места, които предстои да бъдат изучени, коментира специалистът.

Фигурите на конете и други детайли говорят, че скулптурите са създадени в началото на нашата ера, смятат учените.
„Що за население е било – това е голям проблем, тъй като нищо подобно в иконографията на Индия досега не е било откривано. Това е някаква популация, която неочаквано се е появила в Хималаите, отседнала е в трудно достъпни райони, и оставила след себе си тази уникална следа“23451, отбелязва експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *