23/04/2024

Воден океан на малката планета Церера шокира учените

Полезни изкопаеми, съдържащи вода, са широко разпространени на Церера, съобщават учени от мисия Dawn на Американската космическа агенция.

Това може да означава, че в миналото на тази планета джудже е имало огромен океан от течна вода. Но какво се е случило с този океан? Възможно ли е и сега в недрата й да има вода?

Две нови изследвания, проведени в рамките на мисия Разсъмване на НАСА хвърлят светлина върху тези въпроси.
Екипът от мисия Dawn открила, че кората на Церера представлява смес от вода, соли и хидрантни материали, които са били изхвърлени в минала, а възможно – и от скорошна геоложка активност. Тази кора може да бъде част от древен океан.

Второто изследване се базира на първото и предполага, че планетата има по-мек и неустойчив слой кора, който се намира под твърдата повърхност на Церера, в която може да има следи от остатъчна течност.

„Колкото повече изучаваме Церера, толкова повече разбираме, че това е сложен, динамичен свят, в който е възможно в миналото да е имал много течна вода. Имаме основания да предполагаме, че в недрата на тази малка планета и досега може да се намират останки от древен глобален океан“, коментира Джули Кастильо-Рохес, координатор на проекта Dawn и съавтор на изследването на Лабораторията за реактивното движение при НАСА.

Според Уикипедия Церѐра е най-малката позната планета джудже в Слънчевата система и единствената, която се намира в астероидния пояс. Представлява небесно тяло с диаметър 932 км

По материали от чуждестранни медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *