19/04/2024

Американски професор: Как да се борим със задниците в офиса?

Робърт Сатън е известен като бизнес куоч и един от изключителните изследователи на взаимоотношенията на колективите в офисите. Той преподава в едно от най-добрите висши училища в САЩ – Станфордския университет.

Преди дни излезе от печат неговата най-нова книга „Ръководство по оцеляване сред идиоти: как да се справяме с хора, които се отнасят с нас като с боклуци”.

Какво има в тази книга?

„Задник” в офиса – това е човек, който ви принуждава да се чувствате унизен и опустошен, е дефиницията на професор Сатън.

И очевидно знае какво и защо говори, тъй като своите научни изследвания за задниците в работата професорът провежда в продължение на много години.

Първата си книга за живот сред „assholes“ (задници, мръсници) Сатън публикува още през 2007 г. под заглавието „Не работете със задници”. От тогава насам той разширява своята класификация на офис задниците на четири типа.

Първи тип: Макиавели: Това са онези, които са готови да стъпват по главите на другите заради личната си изгода.

Втори тип: Лицемери. Те са готови да ви поддържат само до тогава, докато имат нужда от вас. Това според него е най-опасният тип.

Трети тип: Неудачници – те развалят всичко без дори да подозират това.

Четвърти тип: Подмазвачи – те игнорират всеки, чието положение е по-ниско от тяхното.

Най-доброто, което може да се направи сред такива хора е да се стои по-далече от тях, смята професорът. Да се отнасяме към идиотите като към заразен вирус и да се сведат до нула контактите с тях. Иначе може да се заразите. Най-добре е да се отдалечите макар и само на 25 крачки. Ако не можете физически да се дистанцирате, то си струва да се отстраните поне емоционално.

Професор Сатън съветва със задниците да се борим с помощта на чувство за хумор и доброта.

В своите разсъждения той дава и реални примери за идиоти сред известни личности, включително политици. В частност Статън е убеден, че Президентът Тръмп е в тази група.

– Такова поведение е изгодно за отделния човек, но пречи ефективно да се оглавява организация. Такива хора оставят зад себе си врагове и това им пречи да работят ефективно, смята професорът.

По материали от чужди медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *