29/03/2024

Жертви и големи разрушения след най-силното от век насам земетресение в Мексико

Евакуация заради очаквани вълни цунами е предприета в Мексико след земетресението. Засега се знае за най-малко 15 души загинали при много силния трус. Разрушенията са големи.

Мексиканските власти съобщиха, че евакуират жителите на Пуерто Мадеро в щата Чиапас като предпазна мярка, имайки предвид предупреждението за цунами за южното крайбрежие на страната, отправено след силното земетресение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Силата на труса бе ревизирана от 8,1 на 8,4 по Рихтер.

Петнайсет са жертвите от труса. Това е най-силното земетресение в Мексико от сто години насам, каза президентът Енрике Пеня Нието, по-силно дори от труса с магнитуд 8,1 от 1985 година, убил хиляди хора и причинил огромни разрушения в столицата Мексико.

За петте часа след основния трус са регистрирани около 20 вторични труса със сила 4 или повече.

Президентът предупреди, че е възможен голям вторичен трус с магнитуд 7,2.

Има сериозни щети, 1 милион потребители са останали без ток за известно време след труса, но за 800 хиляди от тях подаването на електричество вече е възстановено.

В 11 щата днес като предпазна мярка са отменени училищните занятия.

В Оаксака е рухнал хотел, но засега не се съобщава за загинали там. По-рано губернаторът Алехандро Мурат каза, че някои хора са успели да избягат от хотела, сега се установява дали има пострадали.

Луси Джоунс, американски сеизмолог, отбеляза, че се е очаквало подобно земетресение в региона.
„При западното крайбрежие на Мексико се намира така наречената зона на субдукция, тихоокеанската плоча се движи под полуострова на Мексико“, подчерта специалистът.

„Разломът е много плитък поради тази причина това е място, където сравнително често се случват големи земетресения“, допълни Джоунс.

На снимката: Администрацията на град Хучитан преди и след земетресението (интернет)

http://dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *