28/03/2024

Астрономи уловиха мощни радиоимпулси от далечна галактика

Астрономи, търсещи сигнали от извънземни цивилизации са засекли 15 мощни, повтарящи се радиоимпулси от галактика-джудже, съобщава „Гардиън“, цитиран от БНР.

Източникът на мистериозните сигнали, известни като бързи радиоимпулси, е неизвестен. Някои предполагат, че те идват от черни дупки или въртящи се неутронни звезди с изключително силни магнитни полета. По-спекулативната възможност е да се излъчват от извънземен кораб.

Сигналите са уловени от проекта Breakthrough Listen, надяващ се да открие признаци на интелигентен живот във Вселената. Той струва 100 милиона долара и е дело на световноизвестния професор Стивън Хокинг и руския милиардер Юрий Милнер.

В миналото са били засичани около 25 радиосигнала. Тъй като те траят само няколко милисекунди, а радиотелескопите могат да наблюдават само малка част от небето в даден момент, повторение на сигналите е наблюдавано само при един от източниците.

Източникът, познат като FRB 121102, е открит през 2012-а и се намира в галактика джудже на около 3 милиарда светлинни години от Земята.

Сега още 15 сигнала са наблюдавани от същия източник на по-висока честота от предишните. Но какво точно означава това за източника на тези мистериозни сигнали, все още не е ясно.

Бел. на www.snaiper-bg.net: Похарчени са цели 100 милиона долара за търсене на разумни и интелигентни същества във Вселената? Нали според официалните специализирани институции и правителствата на големите държави извънземните не съществуват?

Ако това наистина е така – излиза, че тези 100 милиона са отишли при Михаля. При комерсиалния свят, в който живеем, това просто е нелогично. И този проект съвсем не е единственият. Първият стартира преди десетилетия легендарният Карл Сейгън.

Така че нека четем между редовете и да използваме мозъка си по предназначение.

http://dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *