29/03/2024

Защо някои хора никога не постигат успех? (видео)

Защо повечето от хората не се развиват?

Каквото и да правим, при каквито и обстоятелства, трябва да обръщаме внимание на онова, което е по-важно от всичко друго. Както казва Джим Рон – известен бизнес философ: „Много хора не преуспяват просто, защото придават прекалено голямо значение на незначителни неща“.

– За да сме успешни, трябва рязко да съкратим времето, което прекарваме с хора, излъчващи „нискочестотна“ енергия.

– Да спрем да ядем боклучава храна независимо от хранителните навици на членовете на семейството ни или на колегите.

– Дните ни трябва да са запълнени само с полезни дела.

Колкото сме по-успешни толкова по-добре ще намираме баланса между важните жизнени ценности – духовно развитие, взаимоотношения, финансово положение, физическо здраве, отстранявайки от пътя си всички несъществени дреболии.

Преди да започнем тази духовна еволюция, можем да прекарваме времето си с когото си поискаме. Можем да излапаме всичко, което са поставили пред нас. Можем аргументирано да оправдаваме действията и поведението си, които меко казано, са посредствени.

Но според размера на разширената представа за самите себе си ще разберем, че се нуждаем от въвеждането на някои корективи. Например, да започнем да спестяваме повече и да влагаме тези пари в повишаване на образованието си и въобще – в своето бъдеще.

Колкото по-успешни ставаме, толкова по-трудно ще оправдаваме ниското качество във всичко. Толкова по-съсредоточени трябва да ставаме. Всекидневното ни поведение също трябва да бъде с високо качество – ден след ден все по-високо.

Тук не става дума за съвършенство. И съвсем не за това да бъдем заети всеки един миг. Оптималното съотношение на истинския успех и заетостта е свързано с това, което Тим Ферис нарича „мини оставки“ или редовни отпуски.

Ако всекидневното ни поведение е с ниско качество, какво да очакваме в живота си? Изборите, които така или иначе правим трябва да са все по-качествени. Взаимоотношенията ни – също.

Всяка област от нашия живот влияе върху всички останали негови аспекти. Затова има и поговорка: „Както правиш нещо, така правиш и всичко“. Всичко това има смисъл само за тези хора, които са премахнали от живота си нещата, които ненавиждат. И които на практика живеят на принципа: всекидневен нормален живот може да има само, ако е изпълнен единствено с онова, което високо ценим.

Преуспявайки в тези немного, но важни области, ние непременно ще започнем да играем решаваща роля и във всички други сфери на живота си. Започваме да живеем съзнателно и в хармония със себе си. Да притежаваме движеща сила и равновесие.

На практика всичко това отнема не само време, но е и доста трудно за постигане. Не е лесно е да се откажем от вредните навици.

За да променим убежденията и уменията си да виждаме по-добре проблемите, се изисква духовно мъжество. А е толкова по-лесно да се върнем отново към тесногръдото посредствено мислене.

Но ако сме верни на ценностите и идеалите си и се справим, в живота ни ще започнат да се случват удивителни неща.  Ще се чувстваме по-щастливи. Ще прекарваме повече време с хората, които обичаме. Ще оползотворяваме времето си по-добре. Ще започнем да преследваме по-грандиозни мечти и цели. Ще станем по-издръжливи при трудности. Ще излъчваме по-силно положителна енергия. И това буквално ще се отразява благоприятно на всички.

Но нека цитираме пак Джим Рон: „Много хора не преуспяват просто, защото отдават прекалено голямо значение на незначителни неща“.  Иначе казано повечето хора се изгубват и блуждаят не в гъста, а в рядка гора.

Поради всичко това мнозинството от хората не са и няма да бъдат успешни – не се развиват и не се движат напред.

Но хората, които се заглеждаме в подобни текстове, можем да почувстваме, че стъпваме на друга пътека. Всеки Божи ден – по крачка напред. И скоро е възможно да станем такива, каквито искаме да бъдем. Преминем ли точката, след която няма връщане назад, нищо не може да ни спре.

По материали от чужди медии


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *