25/04/2024

Загадъчни огромни кратери се отварят в Сибир

Гигантски кратери се отварят в северните части на Сибир заради високите температури. Климатици се опасяват, че това може да доведе до още по-плачевни от сегашните последици.

В този регион върви стопяване на вечната до неотдавна замръзналост. Това води до сериозни промени в ландшафта и екологията на региона и може да застраши и живота на хората.

„За последен път вечният лед се е стопил преди около 130 хиляди години. Това природно явление е свързано с изменения в земната орбита, коментира професорът от Оксфордския университет Гидеън Хендерсън. Но което действително е безпрецедентно, това е скоростта на топенето сега. Онова, което се е случило преди 130 хиляди години, е продължило хиляди години. А сега ние виждаме, че топенето се случва за десетилетия или за един век“, казва професорът.

При нормални условия вечният лед регулира количеството на въглеводорода в околната среда, събирайки и съхранявайки значителна част от въглерода, който се отделя, когато хората изгарят изкопаеми горива.

„Когато вечните ледове отделят въглерод, това ще увеличи скоростта на затоплянето в бъдеще“, казва Хендерсън.

От 20124 година насам в тази част на Сибир са открити няколко големи дупки. Една от тях е била с ширина над 50 фута.

Има няколко хипотези за това как се образуват тези страховити кратери, но според професора по геофизика в Университета на Аляска в Феърбанкс Владимир Романовски, нито една от тях не е доказана, съобщават американски медии.

Образуването на такива кратероподобни дупки могат да предизвикат сериозни последици за жителите на Сибир и околната среда.

Според една от теориите кратерите се образуват при експлозии на задържания газ, при които се отделят такива парникови газове като въглероден диоксид и метан. Но въпросът дали от тези кратери се изхвърля в атмосферата значително количество парникови газове досега си остава открит без отговор.

„Няма данни за това какво количество метан се изхвърля в атмосферата, тъй като не знаем как се образуват тези кратери“, коментира Романовски.

Топенето на вечния лед вече се отразява негативно върху живота на хората в северните части на Сибир. – Хората тук зависят от вечната замръзналост на почвата, на нея е основана инфраструктурата, отбелязва Хендерсън. – Когато земята се топи, се разрушават се железните пътища, пропадат пътища, потъват здания под земята. Всичко това вече се случва.

Хендерсън добавя, че заплахата за инфраструктурата ще се увеличава според величината на продължаващото топене. И това може да създаде проблеми за големите промишлени зони, включително – на петролните и газови находища.

„А ако се окаже, че взривове на газ създават тези големи кратери, от това наистина могат да загиват хора“, счита Романовски.

По материали от чужди медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *