28/03/2024

Удивително: Растенията са се научили да поглъщат повече парникови газове

Наземната растителност е увеличила способността си да поглъща въглеродния двуокис със 17 на сто през последните 30 години.

Това показва проучване, публикувано в списание Nature Communications. Още по-удивителен е фактът, коментират учените, че нашите зелени приятели сега използват по-малко вода от преди.

Иначе казано – растенията поглъщат повече от повишаващия се въглероден диоксид като правят това доста по-ефективно.

„Ние открихме, че повишеното равнище на въглероден диоксид води до това, че растенията на планетата са започнали по-икономично да консумират водата почти навсякъде – независимо дали живеят в сухи или влажни райони”, отбелязват австралийските учени.

От 1950 година насам концентрацията на парникови газове в атмосферата – въглероден диоксид, метан и азотен оксид, непрестанно се увеличава. Проблемът е, че въглеродният диоксид задържа топлината като не й позволява да се разсейва отвъд пределите на земната атмосфера. А топлината, хваната в капан, става още по-гореща.

Ние виждаме цената, която заплащаме за всичко това – от разрушаване на огромния арктически леден щит до гибелта на корали и животни като белите мечки, например.

Растенията очевидно се адаптират към съвременните реалности. НАСА отбелязва значителен ефект на озеленяването по цялата планета през последните 35 години. Увеличаването на въглеродния диоксид повлече безпрецедентен ръст при растенията. Макар наземната растителност да се нуждае от вода, нейното потребление намалява. И което е особено важно – растенията правят много повече с по-малко ресурси. Заедно с океаните и почвата те улавят почти една трета от въглеродния диоксид в атмосферата.

Но растенията няма да ни спасят сами. Твърде много въглероден диоксид се изхвърля в атмосферата и ние сме длъжни да им помогнем като намалим замърсяването.

Бел. Ред.: Ето как поговорката, че човек живял пълноценно, през живота си е длъжен да посади поне едно дърво, придобива смисъл с планетарно значение. И нека добавим: не само дърво – цвете, зеленчук, трева – всичко ще е не само от лична, но и от всеобща полза. Така че – ако нямаме двор или нива, със сигурност имаме балкони и первази. И всеки може да направи по нещичко…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *