24/04/2024

Милионер издигна 105-метров храм на Истината (снимки)

1 wooden carve  sculptures, sanctuary of truth345678Prasat Sanctuary of Truth, Pattaya, Thailand, 2009.10111214151617???????????????????????????????????????????????????20212223242526Светилището на Истината – Sanctuary of Truth, е гигантско произведение на изкуството. Намира на тайландския нос Лаем Ратчеват в Патая, провинция Чонбури. Със своите над 3200 кв. метра площ има славата на най-големия в света дървен храм, строителството на който е без употребата на нито един гвоздей.

Използвани са четири ценни вида дървета. Зданието достига височина цели 105 метра – истински небостъргач.

Светилището е издигнато на най-високото място на брега на морето. Всеки квадратен сантиметър на това наистина удивително произведение на изкуството е покрит с различни скулптури от дърво и орнаменти, основани на митологичните и религиозни сюжети на Китай, Тайланд, Индия и Камбоджа.

Древният храм на Истината олицетворява източната философия, древните виждания и познания за света. Главната му задача е да помага на хората да разбират миналите поколения, принцпите на жизнения цикъл, отговорностите на човека, взаимоотношенията му с Вселената и общият стремеж към утопия.

Строителството на храма е било основано на мисълта, че човешкият род може да достигне висоти само благодарение на философските и религиозни истини като основа за неговото развитие.

Идеята за създаването на този необикновен храм е на мецената и милионер Лек Вирийапхан, който през 1981 г. започнал строителството му със собствени средства. Според легендата му било предсказано, че веднага след приключване на строежа на храма, той ще умре. Това се случило през 2000 г., тогава обаче светилището все още се строяло. Цялостното завършване на храма и помещенията му е планирано за 2025 г. Има слухове, че непрестанната работа по храма е един от скритите замисли на мецената. Това според него олицетворявало идеята за превъплъщението и развитието на истината.

Ръчно изработените дървени скулптури представляват седемте създателя, без които не може да се роди и да съществува човек. Това са Земята, Майката, Бащата, Небето, Слънцето, Луната и звездите. Техните скулптури украсяват интериора на храма.

Към настоящия момент в Храма на Истината все още се работи – на стените са отбелязани местата на бъдещите скулптури. А в Работилницата под открито небе могат да се видят майсторите, които на ръка резбоват статуи и орнаменти върху дърво.

Този уникален храм вече привлича доста туристи от различни краища на света – от обикновени пътешественици, до привърженици на езотеричния туризъм.

По материали от чужди медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *