28/03/2024

Климатичното оръжие – измислица или реалност? (видео)

Крайностите в проявите на климата напоследък, които вземат все повече човешки жертви, карат мнозина да вярват, че някой злонамерено използва климатично оръжие. Така ли е наистина?

Първите проекти за създаване на климатично оръжие, което да въздейства на въздушните маси, са били разработвани още през XIX век заедно с появата на авиацията. Нищо ново под Слънцето – откакто свят светува, човекът най-напред и преди всичко е създавал оръжия за непрестанните войни, които бележат човешката история.

Едва през 50-те години на XX век обаче американецът Бърнард Вонегът измислил как с помощта на сребърен йодид да се кондензират облаци, а чрез въглероден диоксид – да се разпръскват.

Сега не се шуми за това, но тази технология непрекъснато се използва. Някъде през 1994 г. при тежка суша, заради която София премина на воден режим, в околностите на Пловдив Дирекцията за борба срещу градушките разпръскваше сребърен йодид в небето с идеята да предизвика създаването на водоносни облаци.

А за големи политически събития в Пекин и Санкт Петербург се знае, че по изкуствен начин са били разпръснати дъждовни облаци.

Следващ етап в проучванията в тази посока било създаденото през 1971 г. във Франция устройство, наречено метеотрон. Това бил гигантски вентилатор, който отправя топъл и влажен въздух вертикално в небето. По този начин над метеотрона изкуствено се създава област от ниско налягане, което води до образуването не неголеми циклони. Тук циклон не е в смисъл на ужасен ураган, а на циклонално време, с което се свързва дъждовната обстановка.

Практически едовременно със западните учени подобни експерименти са се правени и в противниковия лагер – тогавашния СССР. През 1979 г. там е създаден така нареченият суперметеотрон, състоящ се от 6 двигателя АМ-3. Той позволявал в горните слоеве на атмосферата да се подава въздух с температура 1100 градуса по Целзий със скорост над 500 метра в секунда. Такава установка в продължение на няколко години се е използвала в Армения за предизвикване на изкуствени дъждове.

И в двата враждуващи лагера са се опитвали да намерят методи за ефективно въздействие върху тайфуните и торнадата. Официално не са успели нито да създадат тайфун, нито да го разрушат. Но събраното огромно количество информация за природата на тези стихии впоследствие спомага да се намалят сериозните щети от въздействието им.

Очевидно обаче нещо е било изобретено и запазено в тайна, след като бе създадена Конвенция за забрана на използването на въздействия върху природата за военни цели, към която се присъединиха всички държави.

По-нататъшните изследвания по създаването на природни феномени от ръцете на човека се водят официално изключително за мирни цели.

Въпросът за климатичното оръжие не минава и без куриози. В края на 1997 година в Аляска влезе в действие системата за изучаване на йоносферата HAARP. Самият външен вид на нейното поле от антени предизвиква у мнозина както в САЩ, така и далеч зад пределите им, страх. Заглавия във вестници и в току-що прохождащия тогава интернет са изпъстрени с фрази от типа „американците искат да убият всички“, или „изобретиха лъч на смъртта и САЩ искат да го изпробват“ и т.н. в този дух. У хората, които разполагат с микровълнова техника тези коментари предизвикваха само усмивки. Максимумът, на който са способни тези съоръжения е, да се приближат до северното сияние.

В наши дни влиянието върху климата се ограничава в създаването на облаци над лозови масиви в засушливи периоди или пък разпръскването на дъждовни облаци седмица преди големи паради – така любими на военните от всички страни. При това технологиите, използвани за тези цели, са достижения, създадени преди половин век.

Прекалено голямата претенция на човечеството за притежаване на климатично оръжие засега се оказа лъжица не за неговата уста.

Бел. на www.snaiper-bg.net: И все пак – метеорологичните явления през последните години стават все по-екстремални. Официалното обяснение на крайностите в природните явление се свързва с глобалното затопляне.

А може би просто така ни се струва – не си даваме сметка, че благодарение на съвременните комуникации, на практика знаем за тайфуни и торнада, вилнеещи на другия край на планетата още в секундата, в която се случват. Това само до преди 50-60 години съвсем не е било така.

А може би просто климатът си има свои циклични закони, както и всичко друго във живота на Земята и Вселената.

Ако обаче все пак има скривано от обществеността климатично оръжие, което вече се използва за нечисти цели – рано или късно ще научим за това. Просто – няма вечни тайни.

Със съкращения по чуждестранни медии


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *