25/04/2024

Гигантски астероид се приближава утре максимално близко до Земята

Утре – на 1 септември 2017 г., максимално близко покрай Земята ще прелети астероидът Флоранс. Диаметърът му е около 4,4 километра. Това космическо тяло ще премине покрай нас на разстояние седем милиона километра, което според астрономическите стандарти се окачествява като много близо.

Специалистите от Лабораторията за реактивното движение на Калифорнийския технологичен институт подчертават, че Флоранс не представлява никаква заплаха за земните жители. Седем милиона километра са около 18 пъти повече, отколкото е разстоянието между Земята и Луната.

„Много астероиди са преминавали доста по-близо до планетата ни. Но всички те са били с по-малки размери от Флоренция, коментират от лабораторията. От началото на програмата на НАСА за наблюдение на астероидите това е първият случай, когато толкова голям астероид се сближава със Земята“, обясняват специалистите.

Съвременните телескопи позволяват да се направят снимки на повърхността на този космически пришълец, благодарение на което върху него ще могат да се различават обекти около 10 метра.

Любителите трябва да знаят, че този астероид може да се наблюдава само с помощта на телескоп. На небето той ще премине през съзвездията Риби, Водолей, Кози рог и Делфин.

По материали от чуждестранни медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *