23/04/2024

Българска индустриална група АД се сдоби с „извънземни“ (снимки)

БИГ АД официално посрещна доставките по проект „Внедряване на модерни технологии и машини за повишаване на конкурентоспособността на продуктите на Българска Индустриална Група АД“. Той еSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC финансиран по процедура BG16RFOP002-2.001 „Подобряване на производствения капацитет в МСП” на Оперативна Програма “Иновации и Конкурентоспособност“ 2014-2020 г.

Извънземните“ – така нарече екипът на Българска индустриална група АД по време на обучението си с ново супер сканиращо устройство с обхват 9 метра и професионален 3D принтер. Двете машини са част от комплекса техника, доставен по проект “Внедряване на модерни технологии и машини за повишаване на конкурентоспособността на Българска индустриална група АД” на обща стойност 1,7 милиона лева.

Машинният комплекс е доставен от фирми в Англия, Чехия,САЩ, Израел и България. На работната площадка пристигнаха и двама специалисти по поддръжката на най-скъпата част от оборудването – центрите с цифрово-програмно управление “Ямазаки Мазак Сентръл Юръп”. Те настройваха машините така, че да бъде постигната обявената прецизност на металообработка от хилядни от милиметъра. Според инж. Димо Зафиров – председател на съвета на директорите на Българска индустриална група АД – двата центъра „Мазак“ са „мерцедесите“ в металообработката. С тях Българска индустриална група АД ще обработва черни и цветни метални детайли с размер до 3 метра.

Високата точност при тези размери засега са непостижими за металообработващите предприятия в Пловдивска област. Крайният резултат ще бъдат части за автомобили, самолети, военни изделия, багери и друга едрогабаритна техника.

До края на септември 2017 година Българска индустриална група АД ще трябва да изпълни и първата си поръчка с новите машини. Обучението на шестима работници ще приключи в следващите две седмици, като целта на пловдивската фирма е да постигне трисменен режим на новозакупената техника.

Това е начинът бързо да възстановим инвестираните средства, коментира инж. Зафиров. 60 на сто от инвестицията се финансира по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, процедура “Подобряване на производствения капацитет на МСП”.

Автор: Михаил Ванчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *