18/04/2024

90-минутна среща с НЛО над Средиземно море

Хиляди нови документи за неидентифицирани летящи обекти разсекрети военното ведомство на Великобритания. На този етап обаче станалите достъпни документи не са сканирани и качени в мрежата. Всеки може да ги прочете, но ако отиде на крака в Националния архив.

Един от тези документи описва срещата на американски самолет за радиолокационно разузнаване от типа RC-135 и неизвестен обект над Средиземно море на 19 октомври 1982 г. Данните за това събитие са постъпили от британската военна база на кралските ВВС Troodos в Кипър.

Военните на земята чули как екипажът на самолета започнал да крещи и да иска помощ, след като предмет с десетки мигащи светлини внезапно с приближил до самолета на височина около 10 хиляди метра.

Обектът се виждал както с невъоръжени очи, така и на радарите. И когато започнал да върти кръгове около самолета на земята обявили тревога.

В района били изпратени два американски самолета F-14 и британски изтребител тип Phantom, но никой от пилотите им не успял да види нищо докато обектът, по сведенията на екипажа на самолета разузнавач, не полетял по посока на Африка.

Това събитие, което започнало около 16 часа, продължило цели 90 минути.

Уфологът и професор по журналистика в Шефилдския университет Дейвид Кларк (David Clarke) пише в своя блог, че обектът не се виждал на нито един от радарите, разположени на Земята и от нито от един кораб, който по това време се намирал в района. В рапорта за тази среща обаче пише, че обектът е засечен от наземните радари.

Няколко седмици този инцидент бил разследван от британското военно министерство, а после през ноември същата година резултатите били изпратени на американското Министерство на отбраната.

Не е ясно какви са били резултатите от това. И което е по-лошо – независимо, че имало записи на радари и фотографии, нищо от това не е посочено в рапорта, който сега за първи път вижда бял свят.

Според доклада обектът се движел само на няколко километра от самолета разузнавач, кръжал около него и бил наблюдаван от екипажа в продължение на 90 минути.

По материали от чужди медии, илюстрация – интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *