29/03/2024

НАСА показа удивително красива снимка от Космоса на Черно море

Американската космическа агенция НАСА публикува снимки от Космоса на оцветеното през последните дни в тюркоазено синьо Черно море. Снимката е наречена „Тюркоазени вихри в Черно море“.

Образът на нашето море е сглобен от множество снимки, направени на 29 май от сателита „Aqua“. Снимката е наречена „Тюркоазени вихри в Черно море“ не случайно, тъй като на нея ясно се виждат морските течения, приличащи на водовъртежи. От НАСА разясняват, че тюркоазените водни спирали, които радват окото, не са част от нечие произведение на изкуството, а индикатор за наличието на фитопланктон.

Специалистите от Института по океанология във Варна твърдят, че този красив цвят не е необичаен за сезона.

„Случва се ежегодно в късна пролет, края на май и през юни месец и се дължи този млечно тюркоазено-син цвят на цъфтеж на водорасли от клас коколитофори и по-точно на вида „Емилияния Хуксли“. Взети са биологични проби, потвърден е цъфтежът на точно този вид.“, казва доц. Валентина Тодорова пред БНТ2.

“Емилианиа Хуксли” е вид фитопланктон, който се среща в почти всички морета и океани. Покрит е с плочки от калциев карбонат, които отразяват светлината и по този начин въздействат на климата. Фитопланктонът не е токсичен и не представлява опасност за туристите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *