28/03/2024

Загадъчни подземни тунели пронизват цялото Земно кълбо, България – също. 3-та част (снимки, видео)

2т 1image.phpТова е 3-та част от поредицата „Загадъчни тунели пронизват цялото Земно кълбо“

Никак не е изненадващо, че под древната българска земя съществуват подземни градове. Но – по ред.

Европа

Редица подземни цивилизации на времето си са усвоили обширни подземни територии, включително труднодостъпни места в Ирландия – планините Уиклоу, близо до Дъблин, в Исландия, Франция, Италия, Швейцария, твърди изследователят Жак Вале.

Под Европа има стотици, а е възможно и да са хиляди тунели, произходът на които си остава тайна. Този тип тунели са наречени erdstall. Те са много тесни – от 1 до 1,2 метра височина и около 60 сантиметра широчина.

Срещат се и съединителни тунели, които са още по-малки и през които едва ли може да мине възрастен човек или човек с наднормено тегло. Някои тунелни системи образуват пръстени, като дължината на такива системи не превишава 50 метра.

Възрастта на европейските тунели се определя към ранното средновековие. Но тъй като в тях не са намерени никакви исторически артефакти, тази датировка е доста приблизителна. По същата причина е малко вероятно тези тунели някога да са се използвали като укрития или в качеството им на жилища. Макар че тази възможност не бива да се изключва.

Най-разпространената теория гласи, че тези съоръжения имат религиозно предназначение и че е възможно да са на някаква нехристиянска култура.

В крайна сметка 700 подобни тунели са били намерени само в Бавария, а около Австрия – 500. Сред местните хора те имат причудливи наименования. Такива като Schrazelloch – в превод – Дупката на таласъмите или Alraunenhöhle – Пещерата на мандрагората. Някои саги разказват, че те влизат в състава на дълги тунели, които са съединени с брави.

Полша

„Разказите за стъклените тунели около Бабя Гура съм чувал от починал по-късно приятел, който заедно с баща си е влизал в тях. От бащата научих, че само избрани знаят за тях“, разказва уфологът Ян Паенк.

Планината Бабя Гура винаги е привличала смелчаци и любители на силни усещания. Там действително се случват странни неща. Мнозина смелчаци, решили да се изкачат на върха впоследствие били намирани мъртви в гората.

Най-честата причина за смърт била самоубийство, макар някои някои от смъртните случаи да не могат да се обяснят от медицинска гледна точка и от науката. А някои така и не били намерени – нито живи, нито мъртви.

Много туристи, които успели да се върнат от Бабя Гуря в един глас твърдят за загадъчни същества, които им се изпречвали на пътя. Очевидците твърдят, че постоянно са усещали някакво присъствие зад гърба си, но когато се обръщали – не виждали никого.

През 1963 г. над Бабя Гера катастрофирал вертолет. Пилотът и пътниците загинали. Времето в този ден било отлично и нищо не предвещавало бедата. Причината за аварията така и не била установена. През 2013 г. в непосредствена близост до Бабя Гура се разбил частен самолет. Загинали трима човека.

Русия, Краснодарски край

Под Геленджик била открита „бездънна“ вертикална шахта, в която нееднократно пропадали хора, в това число и изследователи. В нея стрелките на часовника избързват с минута на всеки час. Стените на шахтата са изработени по неизвестна технология „микроструктурата на почвата е нарушена чрез термично и механично въздействие на 1-1,5 милиметра, а залепващи вещества не са открити“.

Румъния

Огромен подземен град с площ от 200 квадратни километра е открит под древната столица на тракийското племе даки – Сармизеджетуса (Западна Румъния). Тази новина обиколи медиите през 2012 г.

Румънските археолози са успели със съвременна техника да определят разположението на 75 големи помещения, свързани помежду си с тунели и тайни коридори.

Археолозите предполагат, че там е имало древен град с инфраструктура, предназначена не само за отбрана, но и за живеене.
Смята се, че комплексът е бил изграден през първи век от н.е. или дори по-рано.

Подземни градове и в България

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели градове под Пловдив, Сливен, Стара Загора, ивайловградското село Хухла.

Кой ги е строил, за какво са били използвани през вековете, a къде са входовете и изходите им знаят само тесен кръг от хора
Подземен град лежи в подножието на ивайловградското село Хухла. Входът към лабиринта се пази в строга тайна и по думите на хората ще бъде разкрит, когато „дочакаме по-добри времена“.

Според малцината пазители на тайната България все още не е готова за богатствата на това място. Те обещават да разкрият лабиринта от тунели и водопади, едва когато премине ерата на псевдо археологията (видеото е към тази информация).

Африка, Сахара

Английският писател Джон Уилард в книгата си „Изгубеният свят на Африка“ разказва за друга, освен известната в Персия, система от тунели, положени под Сахара. Повечето от тях имали напречни размери от 4,5 до 5 метра. Открити били 250 тунела с обща дължина 2000 км.

По материали от чуждестранния и българския печат

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *