29/03/2024

Променя ли се и как личността ни с набъбването на годинките

Без съмнение с годините всички ние волно или неволно се променяме. Макар, че много хора са убедени в обратното – че най-важните черти в характера ни си остават неизменно едни и същи.

Мнозина от нас насаме със себе си могат обективно да преценят какви са били в юношеството и младостта, и какви в по-напреднала възраст, ако са понатрупали годинки.

Променяме се под натиска на обстоятелствата и обкръжението ни, придобиваме нови навици, увличаме се по нови неща. Но в същото време едва ли хората могат да кажат категорично, че личността ни преди десетилетие например и сега – това са абсолютно различни хора.

В продължение на удивително дълго време – 60 години, изследователи от Единбургския университет решили да проучат какво се случва с нашата личност с течение на времето, пише изданието Medical Xpress.

Мащабното проучване стартирало в Шотландия през 1950 г. В него вземат участие 1208 подрастващи – 14-годишни. На всеки от тях бил даден въпросник, с анализирането на който били определени шест основни личностни характеристики. Освен това подробни оценки за тези деца били поискани и от техните учители.

След 63 години изследователите от университета се свързали с 653 човека от тази група, от които само 174 се съгласили да се включат отново в проучването. Участниците попълнили с отговори същата анкета за втори път. А вместо учители странична оценка дали техни близки роднини.

Учените били удивени от крайните резултати. Сравнявайки получените данни от анкетите и същите хора помежду им, те не намерили нищо общо – сякаш на въпросите са отговорили съвсем други хора. Да се нарече това случайност е неправилно, тъй като във всички тези промени се очертавала определена закономерност.

Например – емоционално стабилни в юношеството хора, за което говорят данните от теста им и данните на страничните оценители, след 63 години показвали признаци на емоционална неустойчивост, което се потвърждава и от роднините им. При това самите участници в експеримента не смятали, че с годините са се променили по някакъв начин.

Изследователи предполагат, че това е така, защото всички промени, които стават с нас, ни влияят постепенно и с натрупване във времето. Ако тази анкета се провеждаше всяка година то между първата и между втората година различията щяха да бъдат минимални, точно както и между 59-тата и 60-тата. Но ако се вземе първият и последният резултат минималните разлиция през годините могат да се натрупат и да дадат кардинално противоположни данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *