29/03/2024

Астронавт засне шахматна дъска върху повърхността на Земята

Участък на земната повърхност в долината на река Прийст в  Северно Айдахо – САЩ, изглежда като огромна шахматна дъска. Това забелязал астронавт от борда на Международната космическа станция.

Снимката е направена малко преди залез Слънце и това е причината, поради която някои от планинските склонове да са осветени от лъчите му, а други да са в сянка.

Но кой е направил и оставил този огромен загадъчен мотив, който се вижда дори от Космоса подобно на загадъчните рисунки на платото Наска в Андите?

Повечето от квадратите представляват заснежени участъци, на които дърветата са били отсечени. Тези участъци се редуват с тъмнозелено до кафяви „клетки“ от гъста гора, където короните на дърветата са покрити със сняг.

Появата на този шахматен мотив е свързана със споразумение, сключено около 1800 г. в съответствие с което правителството на САЩ разпределило Северо-тихоокеанския железен път (Northern Pacific Railroad) на всяка квадратна миля гора. По-късно тези участъци били продадени и в много от случаите използвани за дърводобив.

Принципът на шахматната дъска, „клетките“ на която от тогава насам се свили до четвърт квадратна миля, към настоящия момент позволяват да се поддържа устойчив горски масив, благодарение на изборната сеч.

Районът е исторически и е използван от Горската служба на САЩ за наблюдателна площадка за възникване на горски пожари.

Гъстата растителност се явява естествена система за филтрация за близко лежащите реки, съхранявайки качеството водата на лишените от гори хълмове, подложени на ерозия. В продължение на почти цяло столетие река Прийст е била използвана превозване на трупи.

През 1968 г. нейното основно корито влиза в списъка на „естествено живописните водоеми“ с цел да бъдат съхранени „изключителните природни, културни и развлекателни богатства за настоящото и за бъдещите поколения“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *