24/04/2024

Отиде си и Юджийн Сърнън – последният човек, стъпвал по Луната (видео)

Бившият американски астронавт Юджийн Сърнън, който е  последният човек, разхождал се по лунната повърхност, почина в понеделник на 82 години, съобщи НАСА.

Сърнън бе и един от първите хора, излезли в открития космос. Според съобщението на американската аерокосмическа агенция той е починал сред близките си, но не се дават повече подробности за причините.

На 11 декември 1972г. астронавтът и колегата му от Apollo 17 Харисън Шмит станаха членове на ексклузивния клуб от едва дузина хора, стъпили на повърхността на естествения земен спътник.

Преди тях едва 10 души – всичките американци – бяха направили „лунна разходка“ и никой след Сърнън и Шмит не е стъпвал на Луната.

В продължение на три дни те изминаха с луноход над 30 км и събраха за 22 часа работа на открито повече от 100 кг проби и лунни скали от склоновете на кратерите.

„Знаех, че през последните три дни съм се променил и повече не принадлежа единствено на Земята. Завинаги ще принадлежа на Вселената“, написа той в спомените си „Последният човек на Луната“.

През 1976г. Сърнън се пенсионира от НАСА и военноморските сили, където бе пилот. Като цивилен помогна за започването на авиокомпания Air One, беше консултант в енергетиката и аерокосмическия сектор и коментираше новини от космическите изследвания за ABC News.

Бел. на www.snaiper-bg.net: През годините много приказки се изприказваха за това, че американците не са стъпвали на Луната, че са пробутали на човечеството холивудска продукция за това епохално събитие.

Фактът обаче, че по времето, когато САЩ и СССР бяха люти врагове, руските космонавти никога не са се съмнявали и не са отричали кацането на американците на Луната. Хората, които помнят онези времена са наясно, че този факт е наистина аргумент с огромна тежест за реалността на това събитие.

Нещо повече – преди да застрелят президента Джон Кенеди, а в СССР да свалят от власт Никита Хрушчов, е имало идея за съвместно кацане на американци и руснаци на Луната. Неотдавна руският космонавт Алексей Леонов потвърди това пред камера, като каза, че той е бил един от избраните от руска страна за този съвместен полет.

Някои дори твърдят, че именно тази идея за кооперация между САЩ и СССР за съвместни полети и кацане на Луната е мотивът за убийството на Кенеди и за свалянето на Хрушчов от хардлайнерите в двете съперничещи си държави.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *