20/04/2024

Как да успокоим опнатите нерви с две вдишвания – уроци на будистки монаси

На глед много прости и лесни упражнения. Но са изненадващо ефективни, когато поискаме да успокоим опънатите си нерви. Те включват единствено и само дишане и са устояли на проверките на времето. Най-добре е да се правят не повече от 5-10 пъти подред.

Основното правило за това как да успокоим стреса с дишане е:

Изправете се, затворете очи, отпуснете се и си мислете за позитивни неща. Дишайте.

За да намалите стреса бързо:

Поемете кратки и относително дълбоки вдишвания. Задръжте дъха си за 4 секунди и издишайте бавно и изцяло. Изчакайте 5 секунди и вдишайте отново.

За да се отпуснете и прочистите съзнанието:

Поставете едната си ръка върху челото, а другата – на тила. Това ще подсили кръвообращението в тези части на главата и ще намали напрежението. Без да махате ръцете – вдишайте и издишайте на равни интервали с малко забавяне между двете.

За да успокоите нервите си:

Вдишайте дълбоко, след това издишайте рязко през леко отворена уста. Когато издишате, оставете въздуха да излиза на малки порции , избутвайки го от вътре.

Тук ще трябва да изпълните изкуствена прозявка. Отворете устата си колкото се може по-широко – така че да почувствате напрежение в долната челюст. Дишайте равномерно. Може би чувствате как дробовете ви се изпълват с въздух. Задръжте дъха си за 2 секунди, след което издишайте внимателно и равномерно.

Дишайте дълбоко, без да задържате дъха си. Оставете въздуха да излиза през отворената ви уста. Устните ви трябва да образуват кръг. Издишайте въздуха на порции. Първата част от издишането трябва да е най-дълга, а всяка следваща – да съдържа все по-малко въздух. След като сте издишали напълно, изчакайте 5-10 секунди и повторете упражнението.

И едно изпробвано предложение от www.snaiper-bg.net: На всяко по-бавно и дълбоко вдишване си казвате на ум: вдишвам с любов. На всяко дълбоко и  малко по-бавно от механичното издишване си казвате на ум: издишвам с благодарност. Не сме го измислили ние, прочетено някъде, изпробвано.

Ефектът е поразителен, ако не се прави механично, ако се „наблюдава“ потока на въздуха – тоест на живота, който влиза в тялото. Изпълнил задачата си въздухът излита от тялото, пречиства се и пак започва да служи на живота.

Особено преди лягане. Достатъчно е само два-три пъти да го направите с концентрирано съзнание и сънят ви превзема.

Източник: BrightSide

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *