24/04/2024

В Китай откриха най-древния Олтар на Небето (снимки)

o-2o-1o-3Китайски археолози откриха в провинция Шънси в централната част на страната императорски ритуален комплекс – Олтар на Небето. Те датират находката си към началото на управлението на династията Цин – 221 -207 г. преди новата ера. Олтарът се е използвал за жертвоприношения, които са били извършвани китайските императори.

Това е най-старият и най-голям Олтар на Небето, откриван досега. Съобщението за находката е публикувано в news.youth.cn, накратко за нея се оповестява в прессъобщение на Института по археология на Китайската академия за социални науки.

Древните китайци почитали Вечното синьо небе като върховно божество. Смята се, че управниците на Китай заради своите добродетели са заслужили „доверието на Небето“, позволяващо им на ръководят Поднебесния Китай от негово име и служещи като доказателство за легитимността на управляващите династии.

Управляващият носел титлата „Син на небето“, а за поддържане на връзката със своя „отец“ той трябвало всяка година да извършва специална церемония в Олтара на Небето.

В съпровод на оркестър, който изпълнява религиозни химни, императорът се изкачвал бос по стъпалата на Олтара, лягал по очи и се молел на Небето. Вероятно по време на такива церемонии се принасяли като жертва животни.

Ефективността на „Сина на Небето“ зависела от правилното изпълнение на ритуала. Ако през следващата година реколтата в страната била лоша или пък е имало природни катаклизми, за това бил обвиняван управникът, който не успял да „успокои“ божеството.

Археолозите открили ритуалния комплекс по време на разкопки, които се провеждали от април до ноември 2016 г. Съоръжението се намира на 15 км от руините на древната държавна столица на Цин – Юнчен (Yongcheng). Към настоящия момент учените са намерили повече от 2000 предмета, сред които кости от коне, едър рогат добитък и овце, а също и артефакти – нефритени пластинки, бронзови наконечници на копия, дървена количка. Освен това са разкрити и ями, където са държани животни, място за жертвоприношения, резиденция на управляващите.

Едни от най-важните находки са концентричните кръгове от пресована земя, разположени едни над други – диаметърът на най-долният от тях е 31 метра. Според археолозите по описанието от древни текстове и местоположението руините приличат на Олтара на Небето, където императорите Цин и Хан (206-220 от новата ера) са извършвали религиозни церемонии.

Според ръководителя на разкопките Tian Yaqi общата площ на комплекса е около 5 милиона квадратни метра. Към момента учените са разкрили една много малка част от около 2000 кв. м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *