18/04/2024

Почина още един от първите в Космоса – Джон Глен

Джон Глен, първият американски астронавт, излязъл в орбитата на Земята, и дългогодишен сенатор, почина на 95-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Той е починал близо седмица, след като бе приет в болница в Кълъмбъс, щата Охайо, като причината за смъртта му не се съобщава.

Авиационната кариера на Глен започва през 1942 година, когато се присъединява към военноморските сили и става пилот. На 20 февруари 1962 г. той извършва историческия си полет, при който излиза в орбита около Земята с апарата „Меркурий-Атлас 6“.

Глен, който е сам в космическия кораб, обикаля три пъти планетата за близо пет часа. Тогава той е 40-годишен и е едва третият човек в Космоса.

Преди през 1959 г. да се присъедини към НАСА, е участвал във Втората световна война и в Корейската война. След това е избран за един от първата група американски астронавти, той е най-възрастният от седмината, но умира последен.

Глен печели място в Сената на САЩ през 1974 г. като представител от Демократическата партия на щата Охайо и остава в законодателния орган пет последователни мандата. През 1984 г. се включва в кандидат-президентската надпревара, но не успява да спечели номинацията на партията.

През 1998 година, само година преди да се оттегли от политиката, 77-годишният Глен отново полита в Космоса – със совалката „Дискавъри“ , с което става най-възрастният астронавт.
/БТА/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *