29/03/2024

Учени доказаха: Витамин С може да е опасно вреден за здравето

Почти болестното пристрастяване на голяма част от човечеството към здравословен начин на живот се проявява в разнообразни форми. Едни зверски насилват телата си във фитнес залите, други са пристрастени към джогинга, трети към контрастни душове, сауни, солариуми и т.н.

Огромна група хора – по правило най-мързеливата сред загрижените за своето здраве, предпочита да си налага едни или други хранителни ограничения, следвайки разнообразни диетични и витаминозни програми.
Преди дни обаче в западни медии премина вълна от публикации, предпазващи прекалено ревностните привърженици на правилното хранене от предозиране с витамини. Според последни изследвания витамините са пълни едва ли не със смъртоносни опасности.

Най-опасен се оказа, колкото и да е странно, най- популярният. А именно – витамин С.

Грешка на нобелов лауреат?

Витаминният бум, завладял преди няколко десетилетия западния свят, е един то най-христоматийните примери за умела игра на заинтересувани лица от човешките слабости. Главни ораганизатори на този безкраен маратон са безбройните фармацевтични компании, които нямат умора и непрестанно снабдяват пазара със своите „нови разработки“, максимално ефективно компенсиращи недостига в човешкия организъм „на жизнено важни хранителни вещества“.

Наливаха масло в огъня и медици заедно с биохимици, доказващи „очевидната полза“ от популярните мултивитаминозни комплекси. Голяма роля за това изиграва и авторитетът на знаменития американски химик, лауреат на Нобелова награда Лайнъс Полинг, заради когото особена популярност на Запад придобива активното натоварване на организма със свръх дози витамин С (това е аскорбинова киселина).

Личният пример на мастития учен, който в продължение на много години приема 15 хиляди милиграма от „вълшебния витамин“ и „изхитрил“ се в резултат на това да доживее до 93-годишна възраст, силно въодушевило неговите доверчиви съотечественици и другите обитатели на цивилизования свят. Според оценките на американски медици, към края на миналото десетилетие гражданите на САЩ са харчили за покупка на аскорбинова киселина над 700 милиона долара годишно.

Витамин С в очите на мнозина обикновени хора, както и на цял ред специалисти в областта на здравословното хранене е едва ли не панацея срещу всякакви болести. С негова помощ се опитват да лекуват болните от простуда, както и далеч по-сериозни неща като сърдечно-съдови заболявания, старческа склероза и дори различни видове рак.

Тази С-витаминомания не е лишена от известни разумни основания, тъй като аскорбиновата киселина е един от важните компоненти, участващи в процесите, протичащи в живите организми. Витамин С служи в качеството си на ключов реагент, стимулиращ образуването на колаген и белтъчини, отговарящи за ръста на съединителната тъкан.

Доказано е, че той спомага за понижаване на високото кръвно налягане. Заедно с витамин Е и селена до неотдавна той се смяташе за силен антиоксидант и именно това негово свойство е подтикнало медиците към много експерименти с използването на витамин С в качеството му на „антираково вещество“ (а Лайнъс Полинг въобще предполагал, че това е най-доброто лекарство, предпазващо от образуване на ракови тумори).

Само че върху добрата репутация на аскорбинката неотдавна бе нанесен сериозен удар. Група учени, начело с ръководителя на Центъра по фармакология на рака при Пенсилванския университет – Райън Блеър, в хода на лабораторни изследвания са успели да покажат, че популярният витамин не само че не пречи на нарушения метаболизъм в клетките, но обратното – може да служи като силен катализатор в процеса на образуване на генотоксини (вещества, предизвикващи разрушителни мутации в ДНК и способстващи за образуването на ракови клетки).

Резултатите от тези изследвания са публикувани в списание Science на 15 юни 2016 г., но дни преди отпечатването им информация за резултатите от това изследване се промъкна в новинарските емисии на водещи световни агенции. И естествено предизвика бурен поток от емоционални коментари.

Оценките за работата на д-р Блеър силно си противоречат, но при цялото разногласие на отзивите, не бива да не се отбележи главното: получените резултати все пак не били голяма изненада за лекарите и биохимиците.

За това, че витамин С не е съвсем безвреден, отделни изследователи са говорили и по-рано. Един от първите, който се опита да направи това, е Марк Левин от Националния институт за здравето още през април 1996 г. Тогава той публикува статия, в която твърди, че приемането на дози витамин С, превишаващи 200 мг на денонощие, в крайна сметка е напразна загуба на време и пари. След серия от изследвания Левин стигнал до извода, че човешкият организъм не е в състояние да употреби повече от 100 мг витамин С на ден. А при достигане на пределния праг от 200 мг концентрация кръвта той неизбежно започва да се понижава, защото организмът енергично се избавя от излишъка.

Но публикацията на Левин така и не стигнала до широката общественост и събирала прах в медицинските учреждения включително до миналата година. Тогава в рамките на един месец бяха публикувани материали от изследвания, проведени от американския Институт по медицина и група учени от Университета на Южна Калифорния.

Резултатите от изследването на калифорнийските медици озадачили научното общество. С ултразвук учените измервали дебелината на сънните артерии, които снабдяват мозъка с кръв на голяма група доброволци – любители на витамин С ( пиели са го в дози съществено превишаващи 200 мг в денонощие).

Оказало се, че потенциално опасното за здравето стесняване на тези артерии, поради което може да настъпи инфаркт или инсулт, при витаминофилите се среща два и половина пъти по-често, отколкото у хората, равнодушни към витаминозните добавки. При закоравелите пушачи, глезили се с изключителни дози витамин С, това нарушение се среща пет пъти по-често.

Специалистите от американския Институт по медицина проучили въздействието не само на витамин С, но и на витамин Е, а също така на каротиноидите и селена – антиоксиданти, пречещи да се образува в резултат на окислителния разпад отпадъчен продукт – така наречените свободни радикали (високореагентни йони, в процеса на химическите реакции с които често се образуват опасни за човешките клетки съединения).

Изследвани са повече от хиляда човека. Изводите не са утешителни за привържениците на активното мултивитаминозно хранене. Поглъщането на целия този витаминен комплект няма никакъв предпазващ ефект при борбата с различни хронични заболявания. В това число не помагат в качеството си на спомагателни средства и за предотвратяване на простудните заболявания. Прекомерната употреба на витамин С често предизвиква диария, а мегадозите от селен – водят до косопад и чупливост на ноктите.

Специално предупреждение е отправено към страдащите от чернодробна цироза, таласемия и бъбречни заболявания – на тях категорично не се препоръчва каквито и да са значителни дози витамин С.

Но според същите специалисти любителите на здравословния начин на живот могат да не се отказват изцяло от витаминните добавки. Умереното приемане на всички тези витамини – 15 мг на денонощие от витамин Е, 55 мкг селен и накрая – 75 мг витамин С за жените и 90 мг за мъжете, все пак е полезно за организма.

Материалът е преводен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *