29/03/2024

Милиардери от Силициевата долина са сигурни, че живеем в Матрица

Двама от най-влиятелните технологически милиардери на планетата се отметнаха неотдавна от общоприетите възгледи за нашия свят. И двамата сериозно са развълнувани от възможността човечеството да живее в някакъв вид Матрица – изкуствена симулация. И което е още по-любопитно – и двамата активно работят заедно с учени, за да измъкнат хората от нея.

В статия на The New Yorker авторът Тед Френд коментира, че в последно време сред технологическите елити все по-голяма популярност набира така наречената “ хипотеза за симулацията“, според която всичко около нас е програма – специално създадена симулация, а не реален свят. ( Бел. ред.:Колко много неща през хилядолетията се повтарят – древните философски школи от Индия и Тибет, отдавна твърдят, че животът е илюзия. Но това бе толкова неразгадаемо за нашите умове, че прескачахме тези пасажи от древните текстове с усмивка. А то какво излиза?…)

Според Тед Френд обаче има и добра новина – двама милиардери вече се опитват да променят това наше незавидно положение.

„Много хора в Силициевата долина вече просто са обсебени от „хипотезата за симулация“ с аргумента, че това, което ние възприемаме като реалност, в действителност е създадено от компютри. Двамата милиардери са отишли вече толкова далече, че тайно са решили да привлекат учени за решаването на този проблем, надявайки се да ни издърпат от тази симулация“.

Тед Френд не посочва имената на милиардерите, но става достатъчно очевидно, че единият от тях вероятно е Илон Мъск – ексцентричен технологичен гений, който през тази година предизвика обществеността с изявлението си, че той сериозно разглежда възможността нашият свят да е само една симулация.

Мъкс тогава обясни тази своя мисъл с пример от съвременните технологии – още сега много технологии практически са неразличими от реалния свят. За пример той дава класическата игра „Pong”, която през последните години се разви до игра, използваща виртуална и допълнена реалност. Според него, ако въобще се допусне възможността за по-нататъшно подобряване на тези технологии, то очевидно след време игрите ще станат съвършено неотличими от реалността.

За това, че ние живеем в някаква виртуална реалност, се замислят не само милиардерите от Силициевата долина. През септември 2016 г., анализатори на Bank of America оповестиха свое изследване, според което шансът светът около нас да не е реален, а изкуствена симулация, според различните методики е от 20 до 50 на сто. Тоест, дори при най-оптимистичен анализ вероятността това да е така е твърде голяма.

Анализаторите на Bank of America обаче са уверени, че дори да живеем в симулация, по никакъв начин няма да успеем да разберем и докажем това. Но пък ако се вярва на Тед Френд, в крайна сметка двама милиардери не са съгласни с това и влагат средства, за да открият „истинската“ реалност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *