23/04/2024

Фантастични скулптури на канадски художник от хартия за принтер (снимки)

15142a23-a1a35678910111213Канадецът Келвин Никълс се е посветил на любимото си занимание вече почти 25 години. Той създава невероятно реалистични скулптури на животни от хартия. В неговия хартиен зоопарк има огромно количество диви зверове – мечки, лъвове, панди, сови, зебри, рисове и т.н.

Начинът, по който са изпълнени фигурите наистина е уникален – с помощта на метални и дървени инструменти скулпторът създава обемни и дълбоки изображения, като обработва акуратно всеки детайл за постигане на максимален ефект.

Най-напред започва от скициране на животното в неговата естествена среда на обитаване. След това използвайки скалпел, майсторът създава от обикновена хартия за принтер малките детайли, които прикрепя към здрава основа, придавайки им необходимата форма и текстура.

С точността на ювелир той разполага всяко перце или власинка. В неговите работи са важни всички детайли. Художникът внимателно следи за това как в козината на неговите хартиени питомци се разпределя светлината и сянката, тъй като те играят ключова роля при създаването на композициите – правят скулптурите триизмерни.

Художникът много обича да работи с белия цвят, наблюдавайки как обикновен лист хартия се преобразява и придобива форма, текстура и нов живот. Завършващият щрих на композицията е оформление на рамка за новия обитател на зоопарка.

Създаването на една хартиена скулптура отнема четири седмици, но то е предшествано от дълга подготовка, свързана с наблюдение на животните. Келвин може с часове да изучава поведението на зверчетата, да улавя настроенията им, да следи движенията, за да може техните хартиени прототипи да се получат максимално реалистични и приличащи на своите живи модели.

Образованието си талантливият канадец получил в държавния колеж Шеридан в град Оквил – провинция Онтарио, Канада. Специалността му е графичен дизайн. След завършване на учебното заведение той работил в дизайнерско студио, но скоро направил плавен преход към хартиеното изкуство.

Светът научил за талантливия Келвин Никълс през 1994 г., когато фотографии на негови хартиени животни се появили на страниците на реномираното списание National Geographic.

Днес той получава поръчки за рекламни кампании, частни колекции, книжни издателства, галерии, както и за подаръци. Произведенията му са изложени в най-добрите галерии в Канада, САЩ и Европа.

Освен прочутите си хартиени скулптури на животни художникът прави композиции и на друга тематика и дори използва други цветове. Но именно белоснежните зверчета заемат най-почетното място в творчеството му. Колекцията от негови творби под названието „Хартиен зоопарк“ се състои от 75 удивително реалистични скулптури, на които се любуват посетителите на библиотеката Фолет в Чикаго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *