29/03/2024

Сеизмолози: Във Вранча е възможен и трус с магнитуд 9 и повече

Вранча е уникална сеизмично-активна зона на Европейския континент според специалистите. Тя е разположена там, където се кръстосват Южните – Румънски и Източните – Украински Карпати в румънския окръг Вранча.

В границите на това огнище земетресенията стават в консолидираната кора, както и в горните слоеве на мантията на дълбочина 80-160 км. Най-голяма опасност представляват точно тези трусове, които възникват на голяма дълбочина. Те предизвикват земетресения с магнитуд 8-9 по скалата на Рихтер в епицентъра в Румъния, но също така в България и Молдова.

От 1107 година насам тук са регистрирани 90 земетресения от 7-8 степен. През ХХ век в зона Вранча са станали 30 земетресения с магнитуд 6,5 и повече. Земетресенията през 1940 г. и 1977 г. са били с трагични последици.

През 1977 г. в Букурещ са загинали 1500 човека.
Вълните на карпатските земетресения се разпространяват върху значителни територии. Например земетресението от 1940 г. е било усетено върху площ от 2 милиона километра.

Силата на земетресенията в този район и голямата дълбочина на епицентровете им са причина  сеизмични вълни да достигат от Гърция на юг до Финландия на север.

Възникването на много силно земетресение от 9-а и по-висока степен по Рихтер според специалистите е напълно вероятно. Директорът на румънския Институт за Земята Мирча Радулян заяви, че земетресение с такъв магнитуд, както последното, се повтаря на всеки две-три години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *