23/04/2024

Орбан: Европейският съюз води самоунищожителна и наивна политика

Унгарският премиер Виктор Орбан определи срещата на върха на ЕС в Братислава като неуспех, що се отнася до миграцонните политики.

Единственият успех е споразумението за оказването на конкретна помощ на България, посочи Орбан.

„Тъй като натискът на българската граница (с Турция) нараства, а разходите за отбрана са изключително големи“, заключи унгарският премиер.

След Европейския съвет в Братислава в петък стана ясно, че Европейската комисия ще отпусне на България 108 млн. евро за справяне с миграционната вълна.

„България няма да бъде оставена сама. По време на разговорите днес Европейският съвет реши 108 млн. евро да бъдат отпуснати за нуждите на България. Целта ни е тази сума да достигне 160 млн. евро“, каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че срещата в Братислава не е успяла да промени имиграционната политика на ЕС, която той определи като самоунищожителна и наивна.

„В Съюза същите като преди самоунищожителни и наивни имиграционни политики все още надделяват. Дори и сега хорат все още говореха повече за ускоряване на разпределянето (на бежанците), отколкото за сипране на мигрантите на шенгенските (външни) граници“, каза той.

По думите му, без Германия да наложи твърд таван за броя на мигрантите, които е готова да приеме, „засмукващ ефект“ ще продължи да привлича мигрантски маси в Европа.

„Нещо трябва да се направи в този аспект“, каза Орбан, цитиран от ДПА и БТА.
Той добави, че европейските страни по балканския миграционен маршрут, включвайки Австрия и Германия, ще се срещнат на 24 септември, за да се опитат да намерят решение.

Италианският премиер Матео Ренци също определи в Туитър напредъка, постигнат на срещата, като „прекалено малък“, и предупреди, че „без промяна на политиката по отношение на икономиката и миграцията, Европа рискува много“.

http://dnes.dir.bg/news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *