28/03/2024

НЛО и „Синята папка“ на КГБ

С промяната на политическите приоритети много документи от секретните архиви на КГБ сега са достъпни. Но доколко може да им се вярва? Всеки сътрудник на службите за държавна безопасност ще потвърди: деловите книжа рядко се разсекретяват в първоначалния им вид. Те предварително се „прочистват“, прикривайки сведения, които дадено ведомство не желае да обнародва по едни или други съображения. И въпреки това подобни документи дават на изследователите интересна информация – в частност за проблеми с извънземни и НЛО, с които са се занимавали спецслужбите.

Двойните стандарти

В продължение на много години в бившия СССР е действала двойнствена политика по отношение на неидентифицираните летящи обекти. На населението се обяснявало, че НЛО не съществуват, че това е вражеска пропаганда. Ентусиастите, които разпространявали самиздат материали за НЛО или за извънземни, били заплашвани, че ще бъдат обвинени в антисъветска пропаганда.

В същото време много очевидци са давали писмени показания, които старателно са съхранявали и систематизирали в архивите на КГБ (Комитет за държавна безопасност). Тоест, в самото ведомство са допускали, че такива обекти съществуват и дори могат да заплашват безопасността на страната.

Интересна история е свързана с дейността на един от основателите на руската уфология Феликс Зигел (1920-1988г.). Той е съветски математик, астроном и уфолог. През ноември 1967 г. негово изявление по телевизията положило началото на масово събиране на информация за НЛО. На адреса на създадената от него научна група при Академията на науките на СССР пристигнали няколко стотици документални свидетелства. Но не успели да ги проучат – групата била разпусната, а всички материали – предадени на КГБ.

„Синята папка“

Игор Синицин, помощник на шефа на КГБ Юрий Андропов в интервю са списание „Обзървър“ разказва как е видял в кабинета на своя шеф досие на тема Феноменът НЛО. Това се случило през 1977 г. – след появата в небето над Петрозаводск необикновен огромен обект.

В задълженията на Синицин влизало следенето на публикации в чуждестранните медии, поради което той занесъл на Андропов превод на статия от списание „Щерн“ за случая в Петрозаводск.

Андропов внимателно проучил материала, после взел от масата папката със син цвят и предложил на Синицин да се запознае с нейното съдържание. В папката имало рапорти на офицери от контраразузнаването за срещи с НЛО. Андропов помолил да се занесат всички материали на председателя на военно-промишлената комисия на СССР А.П. Кириленко, при когото останали документите.
Не след дълго по заповед на Андропов била разработена програма, задължаваща всеки военнослужещ да докладва за всички случаи на наблюдение на НЛО. Най-интересните сведения попадали в „Синята папка“.

През 1991 г. след запитване на летеца космонавт Павел Попович – тогавашен президент на Всесъюзната уфологическа асоциация, „Синята папка“ била предадена на нейно разположение. В нея имало 124 страници печатан текст: рапорти, обяснителни записки, доклади, посветени на срещи с неидентифицирани обекти.

Не успели да го свалят

Ето съдържанието на някои документи, съхранявани в тази тайнствена папка.

На 28 юли 1989 г. загадъчни дискове се появили над складовете на ракетни войски, намиращи се на североизток от град Капустин Яр, Архангелска област. Номерата на войсковото поделение са замазани с черен туш, но са оставени бележките на чекиста, който докладвал за ситуацията. Военнослужещите в комуникационния център наблюдавали три обекта, а тези от ликвидационната база – един.

НЛО представлявали дискове с диаметър 4-5 метра с полусфера отгоре. Светели ярко, придвижвали се безшумно, от време навреме се спускали и увисвали над земята. Вдигнатият от командването изтребител (номерът на частта му също е замазан с туш) не успял да се доближи близко до нито един от обектите, защото те постоянто се отдалечавали от него.

Рапортът на капитан Черников, прапорщика Волошин, редника Тишаев и др. говорят за това, че обектът изпускал сигнали, напомнящи на звука на фотосветкавиците.

Други документи от „Синята папка“ описват контакт с НЛО, станал през 1984 г. над Туркмения. Системата на ПВО забелязала сферичен обект, летящ по крайбрежието на Каспийско море на височина 2000 метра и насочил се към държавната граница. На отправените запитвания не отговарял. Във въздуха били вдигнати два изтребителя, но всички опити да се свали НЛО се провалили. Нещо повече, когато започнали да стрелят по обекта, той рязко се смъкнал на 100 метра над земята – височина, която не позволява на изтребителите да открият огън по него.

Такива случаи в „Синята папка“ са десетки. Тези свидетелства говорят за два неоспорими факта: Първо, НЛО съществуват. Второ, независимо на официалното им отричане, КГБ активно се е занимавал със събирането и систематизирането на информация за неидентифицирани летящи обекти.
Следва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *