28/03/2024

НЛО и „Синята папка“ на КГБ – писма от Уммия, II част

КГБ нямаше да е това, което е, без тайни и мистификации. За такива западни изследователи считат така наречените уммитски писма.

Писма от друга планета

През периода 1960-1970 г. на територията на Испания и частично Франция на различни хора за изпратени писма на няколко езика. Изпращачите се представяли за жители на планетата Уммо, населена с разумни обитатели, които са долетели до Земята.

Общият брой на писмата бил над 260, обемът им надхвърлял хиляди машинописни страници. Всяка страница била отбелязана с особена пиктограма на люляков цвят.

В посланията си уммитите описвали историята на своето пребиваване на Земята. Те пристигнали тук през 1950 г. на три космически кораба. Те са шестима, включително две жени, занимават се с изследване и проучване на нашия живот.

a124Френският журналист Р. Марик проучвал дълги години тези писма и стигнал до извода, че техни автори са сътрудници на КГБ – СССР. Ето и аргументите му: описаната в писмата социална система на планетата Уммо много прилича на пропагандирания от СССР комунизъм. Уммитите не скривали симпатиите си към политически дейци с марксистки убеждения. Техните възгледи, отнасящи се до надпреварата във въоръжаването точно повтаряли класическите теми на съветската пропаганда.

Но най-главното: във всички страни на Европа вече съществували легални комунистически партии, а в Испания тогава управлявал диктаторът Франко и дейността на комунистите била забранена. През 1975 г. Франко умира, на власт в страната идват християндемократите, комунистическата партия станала легална. И потокът писма пресъхнал. Уммитите се доближили до целта си?

СССР си имал свой извънземен?

Периодично на Запад се подхваща темата за свалена от ПВО на СССР летяща чиния с извънземен произход и изучаване трупа на управляващия я хуманоид, който бил всестранно изследван в институтът „Семашко“. НЛО бил свален през 1968 г. в Урал близо до градчето Берьозники. Сега на всички, интересуващи се от уфология, е известно, че това събитие не е нищо друго, освен измислица.

3Кадър от видео, който уж показва аутопсия на извънземен от лекари на КГБ.

Редица телевизионни интервюта на тази тема дал в САЩ някой си П. Климченков, който представя себе си като бивш офицер от КГБ, показвайки в ефир своето удостоверение.
Неговите думи се потвърждават в статия на вестник „Вечерен Свердловск“ от 29 ноември 1968 г. В нея очевидци твърдят, че пред очите им някакъв блестящ диск паднал върху стръмен заснежен склон. След това на местопроизшествието пристигнали военни и щателно претърсили местността.

Климченков твърди, че операцията по откриването на НЛО носела кодовото название „Мит“. Направеното по-късно анатомично изследване на хуманоида убедило учените, че това същество не е човек.

Доколко достоверна е тази информация? Нито в „Синята папка“, нито в други обнародвани документи на КГБ не се говори за нея. Но в същото време много от показаните от Климченков документи създават впечатлението, че са истински. Например, заповедта на министъра на отбраната на СССР С. Гречко до командващия Уралския военен окръг А. Пономаренко на всички етапи от търсенето и откриването на НЛО да присъстват сътрудници на КГБ.

Техните рапорти, според твърденията на Климченков, оперативно постъпвали на разположение на началника на научния отдел на КГБ полковник А. Григориев. В показаните документи е назовано научното учреждение, където е извършена анатомичната дисекция на хуманоида, както и фамилиите на лекарите – Камишов, Савицки и Гордиенко.

4По неизяснени причини всички те умрели в един и същи ден – точно седмица след завършването на аутопсията. И тримата били истински светила в науката. Въпреки огромната си власт КГБ едва ли би се разправил по този начин с първите хора на съветската медицина. Поради това гибелта на лекарите и досега поставя много въпроси.

Някои чуждестранни журналисти твърдят, че изтичането на информация за дейността на вече бившия КГБ е направено умишлено. Но с каква цел? В отговор на аналогична история за залавянето и аутопсия на хуманоид в САЩ?

Както е известно през 1995 г. много американски медии обвиниха ЦРУ в дългогодишно укриване на този факт, но официалните власти обявиха, че нищо такова не се е случило.

Може би меркантилни интереси на бивш работник от някогашното страшно ведомство са мотивите му за тези разкрития? Американската телекомпания TNT не скрива, че документите и видео материалите за „съветския извънземен“ са били купени от бивши сътрудници на КГБ.

1Феликс Зигел, съветски математик, астроном и уфолог

Дейността на КГБ отдавна е обрасла със слухове и легенди. Да се отдели истината от контролираната дезинформация е крайно трудно. Освен това съществуването на НЛО сега, както и преди, засяга интересите на държавната безопасност. А това означава, че някои документи едва ли ще бъдат публикувани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *