16/04/2024

Терор почерни и хубавата Ница

Най-малко 84 човека са загинали, сред тях много деца, 18 са тежко ранени, а десетки по-леко във френския град Ница, където снощи камион се вряза в празнуващо множество.

След това от камиона е бил открит огън, съобщи телевизия БФМ, цитирана от агенциите. Шофьорът е стрелял няколко пъти с пистолет преди да бъде убит, поясни АФП.

Жертвите на нападението в града на Ривиерата са поне 84 измежду излезлите на известната „Английска алея“ да гледат празничната заря по случай националния празник на Франция – 14 юли, Деня на Бастилията.

Виж снимки >>

Много от загиналите са деца, съобщи по-късно президентът Франсоа Оланд.

„Камион се е врязал в множеството, като е изминал дълго разстояние, което обяснява изключително големия брой жертви“, каза Себастиен Юмбер, префект на южния департамент Алп-Маритим.

„Всичко сочи, че действията на шофьора са били преднамерени. Произвел е и няколко изстрела по множеството. В камиона са открити много оръжия, а също и гранати“, каза ръководителят на регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг и бивш кмет на Ница Кристиан Естрози пред телевизия БФМ.

Била е открита едва неактивна граната и фалшиви дълги огнестрелни оръжия, уточни обаче по-късно Франс прес.

Франсоа Оланд, който беше в Авиньон, се връща спешно в Париж, съобщи Елисейският дворец, където ще проведе тази сутрин заседание на Съвета за отбрана, след което ще отиде на мястото на трагедията.

Премиерът Манюел Валс е заминал спешно за Ница, каза говорителят на френското министерство на вътрешните работи Пиер Анри Бранде. Той каза също, че в Ница в момента се провежда специализирана операция.

„В града е задействан специален план за действие, предвиден за ситуации с многобройни жертви – каза Бранде. – Няма взети заложници.“

Кой е атентаторът

Извършителят на терористичната атака в Ница е 31-годишен мъж с двойно гражданство – френско и тунизийско, предаде Ройтерс, като се позова на полицейски източник, близък до разследването.

Мъжът е бил известен на полицията за битови престъпления като кражба и насилия, но не е бил в списъка за наблюдение на разузнавателните служби.

Нападателят е живял в Ница и е взел под наем камиона, който използва при атаката, съобщиха полицейски източници, цитирани от ТАСС.

Снимката е на ЕРА/БГНЕС

http://dnes.dir.bg/news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *