29/03/2024

Защо си струва да се откажем да отгатваме настроенията на другите

Зависимото поведение не губи популярност – то е масово, то често ограничава свободата ни. Говорим за духовната свобода, а не за слободия и разюзданост, която накърнява свободата на другите. Как да запазим и себе си, и връзката си чрез коригиране на собствените си граници по удобен за себе си начин, особено ако родителите не са ни научили на това?

Не всеки е готов да обсъжда тези и подобни проблеми с психолог или въобще с друг човек. Много хора предпочитат да разберат всичко сами.

Тези съвети са събирателни и показват само посоката, в която е добре да се мисли. Нещо можете да усетите и сами.

1. Намерете си специална гривна или пръстен. Когато ви поискат нещо странно, предложат ви нещо ненужно, вместо да отговорите – завъртете гривната или пръстена и кажете: „Ще помисля и ще ти отговоря утре.“ А какво трябва да направите утре, прочетете по-долу.

2. Да, можете да откажете, ако не ви харесва някакво предложение. Необходимо е обаче да се извините само, ако по-рано сте обещали да приемете, а сега отказвате. В останалите случаи не е необходимо да се извинявате за отказа. А да обяснявате отказа си също не е нужно.

3. Да, можете също и да се откажете, ако не ви харесва не предложението, а този, който го е направил. И пак не трябва да обяснявате защо.

4. Към точка 2 и 3: обещавайте по-малко. Знам, че вие ​​правите това, вътрешно подскачайки от убождането на вината. Тренирайте да търпите тези убождания и да не обещавате. Не е нужно да обещавате нищо на никого, освен, ако не искате.

5. Ако сте на парти, не е задължително да помагате на домакинята да мие чиниите. Да, може просто да се наслаждавате. Но в този дом не ви харесва? Не ходете повече дори ако сте поканени.

6. Лицето на портиера в службата няма нищо общо с вас. Той винаги е с такова лице. Ако се нуждае от нещо, нека да каже. Вие не трябва да мислите за това.

7. Откажете се от навика да разпознавате настроението на другите по гласа: вие винаги ще се обърквате и при това не в своя полза. Или питайте директно какво конкретно не е наред или ги оставете на настроението им: ако искат – да кажат.

8. Не трябва незабавно да отговаряте на писмо (SMS или каквото и да е), ако нямате лична изгода. Ако не се интересувате от тези отношения можете въобще да не отговаряте. Да, имате право да не се интересувате от това.

9. Имате право да прекратите разговора или друго общуване, което не ви е нужно или вече не ви интересува. С течение на времето можете да се научите как да го правите елегантно, затова винаги помнете: можете просто да изчезнете. Ако се страхувате да не се поддадете на чувството за вина или на убеждения, можете да си тръгнете без да се сбогувате.

10. Можете да не отговаряте по телефона, когато ви се обаждат.

11. Не, не сте виновни, че вашият приятел се е напил отново. Не е защото „много се е зарадвал да ви види.“ Просто той е алкохолик. Алкохолиците се напиват от време на време, ползвайки другите хора като извинение, причина или оправдание.

12. Развивайте своя собствена телесна и емоционална чувствителност. Доверете се на опита за дискомфорт. Ако ви манипулират, това често изглежда като потъване, усещане на болка в гърдите или корема, а понякога просто се чувства като главоболие. Стойте далеч от тези взаимоотношения и ситуации.

13. Срам и вина – чувства, които само вие можете да управлявате в живота си. Ако някой ви казва от какво да чувствате вина или от какво трябва да се срамувате – напуснете.

14. Ако вашият партньор прави нещо, което не ви харесва, не чакайте той да се сети сам. Той вероятно дори не предполага. Помолете го да спре. И не е нужно да обяснявате защо, но ако искате – обяснете. Ако вашият партньор не спира да прави това, което вие не искате, уверете се той доколко добре ви разбира. На третия път си тръгнете.

15. Между другото, може би не знаете, но ако някой ви заплашва, трябва да се обадите в полицията. Не на 112, а директно в полицията. Нещо повече, не звънете едва когато са ви ударили, а след първите словесни заплахи.

16. Преди да дадете пари назаем, мислете поне седмица, дори ако имате тази сума.

17. Преди да се съгласите с някой на съвместен отдих, мислете поне две седмици, дори и да сте свободни по това време и предложението да ви харесва.

18. Преди да се съгласите на дълга работа по проект, дайте си поне месец за размисъл. Обърнете внимание на всичко – особено на манипулативността на бъдещите колеги и шефа.

19. Преди да приеме предложение за съвместен живот, ви трябват минимум шест месеца за размисъл. Вие не трябва да се съгласявате с нищо, в което се съмнявате.

20. Това се отнася за всяко ваше решение.

Автор: Regyna Gaverdovsky

Снимка от интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *