29/03/2024

Притча за бизнесмен и рибар

Един бизнесмен стоял на кея в някакво село и гледал как рибарят, който имал малка и крехка лодка, уловил огромна риба тон. Бизнесменът поздравил рибаря за късмета му и го попитал колко време е необходимо, за да улови такава риба.

– Два часа, не повече, казал рибарят.

– Защо не остана в морето и не хвана още няколко от тези риби? – удивил се бизнесменът.

– Една риба е достатъчна, за да може семейството ми да живее до следващия ден, отговорил той.

– Но какво правиш през останалата част от деня? – не спирал да се чуди бизнесменът.

– Аз спя до обяд, след това ловя риба няколко часа, после играя с децата си, след което с жена ми си организираме сиеста, разхождам се из селото, пия вино вечер и свиря с приятелите си на китара. Виждате, нали – аз се радвам на живота, обяснил рибарят.

– Аз съм възпитаник на Харвард, казал бизнесменът. – Ще ти помогна, защото ти правиш нещата неправилно. Трябва цял ден да ловиш риба и след това ще си купиш по-голяма лодка.

– И после какво? – попитал рибарят.

– След това ще хващаш повече риба и ще можеш да си купиш няколко лодки, дори кораби, а един ден ще имаш цяла флотилия.

– А след това?

– След това, вместо да продаваш рибата на посредника , ще закараш рибата директно във фабриката и като се увеличи печалбата ти, ще отвориш своя собствена фабрика.

– А след това?

– Тогава ще оставиш това затънтено село и ще се преместите в големия град и може би, един ден ще можеш да отвориш огромен офис и да бъдеш директор.

– И колко време ще ми трябва за това?

– 15-20 години.

– А после какво?

– След това – засмял се бизнесменът – след това идва най-приятното. След това ще продадеш компанията си за няколко милиона и ще станеш много богат.

– А след това?

– Тогава ще можеш да спреш да работиш, ще се преместите в малко село на брега, ще спиш до обяд, после малко риболов, ще играеш с децата, ще си организираш сиеста с жена си, ще се разхождаш из селото, ще пиеш вечер вино и ще свириш с приятелите си на китара….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *