20/04/2024

Бог няма религия и никакви ритуали не са му необходими!

Свободата – това е противоположност на принудителната загриженост.

Напълно да се обърнем към Бога – това означава да му позволим да ни освободи от всичко, което тежи върху нас; това е готовност да се откажем от своите безкрайни опити „всичко да поправим.“

Разбира се, това е трудно – най-вече защото към действия ни подтикват нашите насъщни нужди. Например, ние се чувстваме самотни и в резултат на това търсим (понякога отчаяно) този, който може да ни излекува от тази болка: съпруг, съпруга, приятел.

Ние всички сме склонни бързо да стигаме до заключението, че някой или нещо, в крайна сметка, ще ни избави от чувство на неудовлетвореност.

В резултат на това, ние започваме да очакваме от другите прекалено много.

Ние ставаме взискателни, настойчиви, натрапчиви и дори жестоки. Нашата връзка започва да се огъва под тежестта на наложената и прекомерна значимост.

Ние натоварваме хората с такива очаквания, като нас, простосмъртните, изключително очаквания. В моменти, когато ни е най-трудно, искаме от тях да реализират очакванията ни.

Само че всеки път, превръщайки хората или събитията в източник на радостта ни, аз правя избор в полза на чужди богове и с изненада откривам, че моята печал всъщност само се увеличава. Искайки от другите това, което само Бог може да даде, аз чувствам болка.

HenriNouwen

Хенри Нувен (на снимката): „В радост превърни моя плач“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *