26/04/2024

10 тайни на аюрведическото хранене

1. Гответе си сами

Една от „диетическите“ заповеди на Аюрведа гласи: Яжте свежа, току що приготвена храна. В никакъв случай не я излагайте на повторна термична обработка. Много важен е процесът на готвене. Започнете рязането на зеленчуците и готвенето на ястието само ако сте в добро настроение, мислейки си за приятни неща. Това прави храната по-вкусна и по-полезна не само за вас, но и за хората, които обичате (и храните). Така че ако сте обидени и ядосани – по-добре е да не готвите.

2. Яжте „жива“ храна

За да бъде жизнеспособно, тялото ни се нуждае от жива храна. Това са свежи, натурални плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Те съдържат съдържат необходимите за правилното храносмилане и усвояване на хранителни ензими, както и хранителни вещества за нормалното развитие на клетките. В поговорката „вие сте това, което ядете“ се крие дълбока истина.

3. Яжте когато сте гладни

За Аюрведа традиционните закуска, обяд и вечеря – не са авторитети. Тя препоръчва да се яде, когато човек се чувства гладен. Тялото знае най-добре кога трябва да се яде. Това правило обаче не се отнася за случаите, свързани с нарушение на апетита. „Яжте, когато ви подсказва тялото“ не означава да преяждате. Единственото ограничение е за закуската – за първи път през деня трябва да се яде до 8 часа сутринта.

4. Придържайте се към принципите за съвместимост на продуктите

В древна Индия са били наясно, че комбинацията от продукти в едно ястие има силен ефект върху това доколко добре или зле се усвоява храната. Според Аюрведа е необходимо да се ядат плодове, нишесте, протеини и мазнини отделно, в различни часове на деня.

5. Почивайте си от храна

Според Аюрведа, веднъж седмично трябва да се „почива“ от нездравословна храна. Според тези, които практикуват еднодневно гладуване, да се свикне с ограниченията не е лесно, но с течение на времето се появява усещане за лекота и „летене“ и човек започва да разбира ползата от този принцип.

6. Включете в диетата си всичките 6 вкусове

Балансираната диета трябва да включва всички шест вкусове (сладко, солено, кисело, лютиво, стипчиво и горчиво) при всяко хранене. Но не е необходимо да се претоварва ястието: малко тревни или люти подправки ще му предадат вкус (виж точка 7). Също така не се препоръчва да се придържате към един и същ набор от вкусове всеки ден. Нека тялото ви да се наслаждава на цялата палитра от вкусове.

7. Не игнорирайте подправките

Подправките в индийската кухня са в изобилие и те са полезни не само за вкуса на ястията, но и за тялото, защото в естествените подправки има толкова много ценни вещества. Въпреки че не е необходимо да прекалявате – можете лесно да развалите ястието.

8. Доверявайте се интуицията си

Въпреки че в Аюрведа се съдържат подробни списъци на продукти в съответствие с всякакви свойства и вкусове, не забравяйте, че това знание изначално е заложено във вас. Ако сте в равновесие, ако живеете в хармония с природата, ще искате точно тази храна, от която се нуждае вашия организъм в момента.

Ако ви се иска храна, след която възниква физически или емоционален дискомфорт, това означава, че равновесието е нарушено. Най-лесният начин да си го възвърнете е да започнете отново да използвате всичките шест вкусове, отдалечавайки се от едностранните пристрастия.

Не е нужно да жертвате любимите си ястия, защото всяка част от храната, която ядем, променя психическото състояние. Когато имате съмнение за избора, просто не забравяйте какъв вид храна предпочитате, когато се чувствате добре.

9. Яжте в добро настроение

„Когато ям, съм глух и ням“. Това е абсолютно правилно, защото равномерното хранене осигурява нормалното усвояване на храната и добро настроение за целия ден. Консумираната от нас храна поглъща енергията на мислите ни, така че на масата мислете само за добри и приятни неща, а ако не можете да спрете потока от негативни мисли и емоции – спрете за известно време да ядете: сега храната не ви е от полза.

10. Не бързайте

Това е много просто, но важно правило за хранене. Да се яде бавно е дори по-важно, отколкото да се обръща внимание на това, което се яде. Благоприятната храна ако не се дъвче правилно, не е полезна. А ако не извличате от храната всички хранителни вещества, значи тровите тялото си. Ако поради външни обстоятелства, трябва да ядете не особено полезна храна, но я ядете бавно, а храносмилателната ви система е в добро състояние, тялото ще има полза от храната и ще изведе всички токсини. По този начин, според Аюрведа, работи системата за самонастройване на организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *