29/03/2024

Пет „странни“ причини да се обърнете към ендокринолог

За това, че ендокринната ви система се е задръстила с „боклуци“, могат да сигнализират не съвсем очевидни здравословни проблеми, които често се приписват на ежедневния стрес и дори се бъркат с обикновена настинка.

Дращене в гърлото

Този симптом обикновено се свързва с настинка. „Някой кихна в метрото или някъде настинах“ , мислите си вие. Но същото усещане може да се получи и заради нарушения в работата щитовидната жлеза и промени в нея с образуването на възли.

В случай на снижаване на функцията на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) и заради подуване на гласните струни може да се появи „загубяване на гласа“, казват лекарите. Такъв „нисък тембър“ може погрешно да се приеме за простуда.

Симптоми като треперене на ръцете и цялото тяло, сърцебиене, треска с мускулна слабост, които също са подобни на симптомите на грип или настинка, може да са признаци на проблеми в ендокринната система.

Активно падане или растеж на косми

Ендокринната система е отговорна за хормоните, които контролират различни процеси в организма. Един от тези процеси е растежът на косми. Ето защо причината да се обърнете към ендокринолог може да бъде твърде силен косопад или ако изведнъж започнат да ви растат косми, където не е имало преди или просто не трябва да ги има в такова количество.

Загубата на коса над челото, повишено окосмяване по средната линия на корема, по брадичката, над горната устна и слепоочията при жените, показва повишаване на нивото на мъжките полови хормони.

Интензитетът на метаболизма в тялото се регулира от хормони, за които са отговорни щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, хипофизната жлеза, панкреасът. Проблеми с функционирането на тези органи могат да се изразяват в бързо наддаване на тегло, или обратното, твърде бърза загуба на тегло.

Базедовата болест (повишена функция на щитовидната жлеза) може да се придружава от следните симптоми: бърза загуба на тегло, повишен апетит, чести изпражнения.

В случай на снижение на функцията (хипотиреоидизъм) в организма се забавя метаболизма, теглото на човека расте.

Като правило, всички тези симптоми са придружени от проблеми с апетита: или се засилва, или обратното – просто изчезва. Можете също така да получите сухота в устата. Подобни симптоми, включително жажда и често уриниране, особено през нощта, сърбеж, болка и парене в краката, дори и влошаване на зрението, може да говорят за повишеното ниво на захар в кръвта, предупреждават лекарите.

Умора и раздразнителност

Постоянното чувство на умора и лошо настроение никога не са възприемат като тревожен сигнал, а трябва. Доста често, това е един от най-не-очевидните, но много неприятни симптоми за ендокринологични проблеми.

Ако умората и нежеланието да се прави нищо, не минават дори и след отдих, ако изведнъж започне безпричинна депресия или промените в настроението възникват периодично, не трябва всичко да се приписва на стреса и неприятната работа.

Обезпокоителен симптом е прекомерната раздразнителност, а за наличието на проблеми може да свидетелства дори и напрегнатият израз на лицето.

Липса на концентрация, сънливост

Ако преди това лесно сте се справяли с множество задачи, управлявайки няколко проекта и изведнъж ви е станало трудно да се справяте с всичко това – също имате повод да проверите своята ендокринната система.

За заболявания на щитовидната жлеза, които водят до нарушаване на функциите , са характерни и такива проблеми, когато изведнъж мислите ви започнат да „скачат“ и ви е трудно да се съсредоточите върху нещо, възникват проблеми с възприятието.

В случай на снижаване на функцията на щитовидната жлеза, според лекари, характеризираща се със сънливост – понякога хората заспиват на най-неподходящи места. Такива симптоми е опасно да се игнорират, защото започващият хипотиреоидизъм може да застрашава живота ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *