25/04/2024

Най-негостоприемното място на Земята е магнетично красиво (снимки)

2Специалисти от научното общество Europlanet обявиха долината Данакил в Етиопия за най-негостоприемното място на планетата ни. Но пък за сметка на това то е хипнотично красиво. Същества, способни да живеят в тази опасна среда, биха могли да ни дадат представа как би могъл да изглежда животът на друга планета.

„Извънземната“ долина в Африка външно прилича на фантастичен свят. Впечатлението идва от различните соли, обагрили пейзажа във всевъзможни ярки цветове – зелено, ярко жълто, бяло тъмночервено.

Въздухът в долината е наситен с пари на хлор и сяра, а водата е нагрята почти до точката на кипене и съдържа множество опасни примеси. Въпреки това дори при тези условия Данакил не е необитаемо място – долината е населена с микроорганизми, образуващи най-малкото три напълно жизнени екосистеми, съобщава astrobiology.com.

3456

Досега заради суровите условия тук, които затрудняват учените, изследвания почти не са правени. Сега специалистите започнаха проучване, чиято цел е да се запълни тази празнота. В хода на тази експедиция са били намерени следи от „извънземен“ живот.

Водата тук се нагрява до 90 градуса по Целзий, наситена е с киселини тъй като преминава през горещите потоци вулканична лава. По своите характеристики тази вода може да напомня за водата, която е съществувала на Земята още преди зараждането на живота на планетата ни.

Целите, които са си поставили учените са по-старателно изследване на геохимическия състав на водата и камъните в долината, а така също и на ДНК на нейните обитатели. Резултатите според специалистите ще позволят да си представим как биха могли да изглеждат простите микроорганизми, ако те живеят на планета с по-негостоприемна среда отколкото е на Земята.

Още по-удивителното е, че при тези вредни изпарения, при тази непоносима жега местни жители си вадят прехраната от добив на сол в долината Данакил, която основно е предназначена за износ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *