18/04/2024

Financial Times: Япония се готви за катастрофално земетресение, което ще предизвика световен шок

Според прогнозата се очаква да загинат около 100 хиляди човека и ще настъпи финансов и икономически колапс на страната, пише Financial Times

Кошмарът за Йошиаки Кавата ще започне в полунощ със силни подводни земетресения в залива Суруга. Повечето хора в крайбрежните градове Фуджи, Шизуока и Хамамацу в Япония от областта Tokai ще спят у дома, а къщите им ще бъдат разтърсени от трусове по-силни от тези, които се случиха през 2011 година. 10-метровото цунами ще дойде след 5 минути.

„Хората в къщите ще пострадат от трусовете, а след това ще дойде цунами,“  казва г-н Kaвата (Kawata), експерт по земетресенията и професор по науките за безопасност в университета Kaнсай. Стотици хиляди хора могат да загинат.

Това не е просто паникьорско съобщение от университетски професор, а официален сценарий на японското правителство за най-силното природно бедствие, за което се смята, че е много вероятно да се случи в следващите 30 години.

Земетресението с магнитуд между 8.0 и 9.0 по скалата на Рихтер ще се случи до границите на тектоничната плоча На Най Тро.

Япония: следващото голямо земетресение

Неотдавнашното земетресение с магнитуд 7,3 на южния остров Кюшу, при което загинаха най-малко 49 човека и бяха унищожени хиляди домове, е напомняне, че Япония е подложена на чести природни бедствия. Но голям трус директно под Токио може да се превърне в икономически шок от световно значение.

Той ще струва 40 процента от брутния вътрешен продукт на Япония и ще унищожи глобалната верига за доставки на такива компании като Toyota. Това ще има последици за всичко – като се започне от йената и се завърши с националната отбрана и публичния дълг на страната.

Учените са изчислили, че вероятността да има земетресение с магнитуд повече от 8,0 по скалата на Рихтер, е 70% през следващите 30 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *